Драмата с допинга коства на Петрова 120 000 и световна титла

снимка: БГНЕС

120 000 лева откраднаха от Габриела Петрова. Или толкова струваше употребата й на препарата „Милдронат”, в чийто състав влиза веществото мелдоний.

Заради включването му във възстановителната й схема тя не успя да участва на световното първенство по лека атлетика в зала през март в Портланд (САЩ), където според треньора й Атанас Атанасов тя е трябвало да стане шампионка в тройния скок.

Международната асоциации на атлетическите федерации (ИААФ) премират първото място с 40 000 $ (приблизително 70 000 лева), а наградата от Министерството на младежта и спорта (ММС) е 50 000 лева.

Спортист №1 на България не успя да спечели златен медал, не успя и да увеличи банковата си сметка със приблизително 120 000 лева. Не успя да замине за САЩ, защото два дни преди да се качи на самолета, който да я заведе Отвъд океана, е била уведомена за положителна проба на мелдоний в нейна проба, дадена на 6 февруари при внезапен допинг тест.

А за европейската вицешампионка датите 6 март и 18 април вече са паметни - дните, в които разбра, че има положителна проба за допинг и датата, на която беше информирана, че е оневинена. Какво е преживяла Петрова в този месец и половина – само тя си знае.

Но пък тя постигна най-голямата победа в кариерата си – доказа, че е чист спортист, казващ истината. Тя се пребори с институциите и им доказа, че трябва да й се вярва. Да, пропусна шанса да стане световна шампионка, но пък ще има право да участва на още десетки други състезания. От УАДА едва ли някога ще се извинят на Габи, че я лишиха от състезателни права без да е виновна или пък да я обезвъзмездят. Въпреки че тя може и да се обърне към съда.  

Невероятен гаф или нарочен ход от страна на УАДА беше „грешката” с мелдония – никога няма да разберем. Но едно е факт. Световното първенство в зала в Портланд си се превърна домашно състезание, на което недопуснатите заради мелдоний и отстранените руснаци, които са наказани от ИААФ да не участват на международни състезания, даде шанс на неизвестни и дори посредствени американци да спечелят от наградния фонд на ИААФ.

Политическата игра не е изключен вариант за проблемите, които донесе забраната на мелдоний. Специалисти определиха, че казуса с това вещество е „прецедент”. И ако УАДА има силата да решава човешки съдби, защо не прецизира действията си?

И дано УАДА се усмири и намали темповете в играта на „котка и мишка” със спортистите. В противен случай и най-големият спортен фен скоро ще се отврати от задкулисните игри, които започват да разгадават и лаиците.

Източник: bgathletic.com