Допингът вади братушките от Олимпиадата догодина

Все по-реална става възможността олимпиадата в Пьончан в началото на 2018 година да мине без участието на Русия, пише offnews. Световната антидопингова агенция (WADA) обяви, че е получила доста важни доказателства за държавната програма на Русия за допингиране на елитни спортисти преди игрите в Сочи.

Те засягат тестове, направени в московската лаборатория, които потвърждават наличието на програма за държавен допинг, разкрита в доклада на независимата комисия на канадския адвокат Ручърд Макларън.

Скандалът ще бъде водеща тема на сбирката на Световната антидопингова агенция в Сеул между 15 и 17 ноември. Там за първи път като член на борда отива и министърът на спорта Красен Кралев. Очаква се решение дали Русия да бъде спряна да се вземе в началото на декември.

Според руския президент Владимир Путин всичко това се случва сега, защото наближават избори в Русия. Кандидатът за президент Ксения Собчак призова вицепремиерът и министър на спорта Виталий Мутко да си подаде оставката заради случилото се.

"Не е нормално нашите спортисти да участват като неутрални, а в същото време Мутко да се разполага във ВИП-ложата. Чистите ни спортисти имат право на участие, а замесените в измамата функционери да спрат да прикриват делата си и да търсят врагове отвън. Махнете се, направете поне нещо добро", призова Собчак.