Чилич написа история с първата победа на Laver Cup

снимка: twitter.com

Марин Чилич влезе в историята като първият тенисистът с първа победа в историята на новия турнир Laver Cup. Хърватинът се наложи над американския младок Франсис Тиафо със 7-6(3), 7-6(0). Така той даде аванс на отбора на Европа срещу тима на Света.

Мачът бе оспорван и вървеше гейм за гейм, а Чилич се оказа по-подготвен в тайбрека на първия сет. Хърватинът реши сета с 6-3 в решителната част. След зрелищен тенис вторият сет също влезе в тайбрек. Там Тиафо започна с двойна грешка, а Чилич не прости допуснатата неточност и поведе с 3-0, а след това не даде и точка на американеца, затваряйки мача с мощен ас. 

Надпреварата в Прага, кръстена на легендарния Род Лейвър, е по-скоро шоу, отколкото конкурентна битка. Тя противопоставя отборът на Европа срещу Останалия свят, като се играят мачове на сингъл и на двойки. 

Европа е представена от звездните имена Роджър Федерер, Рафаел Надал, Александър Зверев, Марин Чилич, Доминик Тийм и Томаш Бердих. Световният отбор не отстъпва - там са Сам Куери, Джон Иснър, Ник Кирьос, Джак Сок, Франсис Тиафо и Денис Шаповалов. Хуан Мартин дел Потро трябваше къщо да вземе участие, но се отказа, защото не е напълно здрав, а неговото място заема младата американска надежда Франсис Тиафо. Надпреварата продължава 3 дни - от 22 до 24 септември.

Най-интересното е, че всеки ден от турнира носи различен брой точки за отборите. С най-висока стойност са мачовете в последния ден - неделя. Тогава победата се оценява с 3 точки, в събота триумфът носи 2, а в петък - 1 точка. Ако двата тима са с равен брой точки, победителят ще бъде излъчен в един сет с тайбрек на двойки.