Букарев в спор с Роси: Ако ще губим точки, то нека ги губим достойно

снимка: lap.bg

Координаторът на спортно-техническата дейност в Левски Асен Букарев даде интервю пред БНТ, в което застана с цялата си подкрепа зад старши треньора Делио Роси. Той сравни ситуацията на италианеца с тази на Димитър Димитров в Лудогорец и заяви, че щом Херо не е уволнен, то няма защо Роси да се притеснява. Букарев сподели, че е влязъл в остър конфликт с бившия наставник на Лацио, като го е предупредил за играта на Левски в атака и му е обяснил, че "сините" трябва да играят достойно, дори и да губят.

Длъжността ти е координатор по спортните въпроси. Това не е ли добре познатата длъжност спортен директор? 
- Не знам, вие го интерпретирайте. Може и така да се каже. Но аз не съм толкова началник, колкото координатор на дейностите. Аз съм човек, който трябва да оптимизира дейността и да помага на всички хора да работят по-добре. Разбира се, трябва да помагам и да намерим подходящите хора за клуба, които да помогнат на неговото развитие. Бих искал в началото да изкажа съболезнования на близките на Иван Стоянов-Типеца - една легенда на Левски, която си отиде днес. Светла му памет! Този уикенд е доста тъжен. Един страхотен човек и голям футболист.

Огромен товар носиш на гърба си, виждаш ми се малко унил? 
- Напротив. Не съм унил, добре съм. Работата си върви с напрежението и отговорностите. Във футбола и в спорта първото място е само едно. Когато Левски не е на първото място, напрежението е голямо и въпросите към нас са много.

Защо проспахте цялата футболна есен - изглежда нелогично с оглед на огранизацията, която се опитахте да създадете и комфорта в клуба в последните шест месеца? 
- Не бих казал, че сме я проспали. Проспахме част от мачовете, но не и есента. Имаше и хубави моменти, изиграхме хубави мачове. В последната една година имаше смени на трима старши треньори, което оказва своето негативно влияние. В момента отвсякъде има атаки към Левски за смяната на Делио Роси. Всички, които апелират за това нещо, трябва много внимателно да помислят дали това би било добре за клуба, а не просто емоционално да подхождат към нещата. Вярно, футболът е игра на голове, но на много малко места видях да се акцентира върху добрата новина, че имаме 15 сухи мрежи до момента, което е показател за една добра работа в защита. Ние разбираме, че имаме резерви в офанзивната ни игра. Но за всичко това трябва време.

Трябва да има търпеливи хора в България, което не е доста често срещано явление. 
- Прекрасно разбираме нетърпението на "сините" фенове Левски да играе по-добър и резултатен футбол и, разбира се, да е на първо място. Но бързата работа води до грешки.

Вчерашният мач със Славия променя ли по някакъв начин ситуацията със старши треньора? 
- В какъв смисъл дали я променя?

Гласувахте пълен кредит на доверие на Роси след едно доста изненадващо равенство с Витоша (Бистрица) преди четири кръга. По някакъв начин вчерашният мач променя ли това? 
- Ситуацията се променя, колкото се промени и за Херо след загубата на Лудогорец от Верея. Не смятам, че футболът е игра, в която нямаш право да губиш точки или мачове. Нищо не е се променило от вчера до днес за Делио Роси и неговата ситуация в Левски.

След равенството срещу Славия не казахте ли "сбогом" на първото място? 
- Докато има теоретични шансове, няма да се предадем да гоним първото място. Малко шаблонен е отговорът ми, но това е цялата истина.

Съгласи се обаче, че ако Делио Роси беше българин, едва ли щеше да е това, което е в момента след равенството срещу Витоша. 
- Всички бивши треньори на Левски, които критикуват Делио Роси, трябва да си спомнят времената, когато са били на негово място и са имали нужда от подкрепа, търпение и време, за да развият идеите си. Не казвам, че нещата при нас са идеални, перфектни. Опитваме се да ги подобрим, да намерим верния път, да играем по-добре, да радваме привържениците. За всяко хубаво нещо трябва време. Ако търсим между редовете какво казва Станимир Стоилов, това е факт от честата смяна на треньори - привличането на различни футболисти. Аз така ги разбирам нещата. И бих ги обяснил. На всеки три месеца махаш треньор и идва нов, а той казва, че не е правил селекцията и че не харесва футболистите. Иска някои играчи да напуснат, а на някои постове иска нови хора.

Мислил ли си за някакъв пъзел - Мъри класира Астана напред в Лига Европа, идва си на бял кон в България, изстрелва снаряди на летището към Левски, после Левски не бие Славия на "Васил Левски". Ако утре Спас Русев се види със Стоилов, всичко май ще отиде в една посока? 
- Безкрайно уважавам Мъри Стоилов. Бил ми е треньор. Даже искам да намеря време, докато е тук, да пием кафе като приятели и да говоря с него. Искам да подчертая обаче, че той има право на мнение. Но искам и да подчертая, че в момента не е коректно да обсъждаме каквото и да било, след като Левски си има треньор с действащ договор и той се казва Делио Роси. Нашият собственик може да се види с когото си поиска, да говори по каквито и да е теми с всеки. В момента имаме треньор и много важен мач в петък за Купата на България срещу Дунав, в който трябва да дадем най-доброто от себе си и да спечелим.

Как виждаш предстоящия избор за нов президент на БФС и има ли нужда футболът ни от промяна? 
- Когато някой иска промяна, трябва да предложи алтернатива. Нали така?

Доколко са основателни критките, че Левски не играе атакуващо? 
- Делио Роси работи еднакво процентно и за защита, и за атака. Да, по-лесно е да се защитаваш. Както казва Роси - защитата е математика. В атака трябва въображение и много повече качества. Говорили сме много на тази тема с него. Той търси решения на проблемите ни в атака.

Киелини в едно интервю каза, че защитата печели титлите, а нападението е за статистиката. 
- Да, и самият Роси имаше едно подобно изказване. В крайна сметка много се говори, а феновете на Левски чакат резултати. Не искам да съм адвокат на Делио Роси и на това, което се случва в Левски. Делио Роси работи с душа и сърце за Левски, ръководството в момента е твърдо зад него и го подкрепя.

Защо Роси е пестелив на смените - остава впечатлението, че не бърза да ги прави, което всъщност е производно на мислене, че няма план "Б"? 
- Всички въпроси относно първия отбор - като тактика и смени, трябва да бъдат зададени към Делио Роси. Не мога да отговоря защо не бърза със смените. Това е негова философия, негово виждане и той трябва да даде отговор, ако го попитате.

Когато дойде, италианецът каза, че първо футболистите ще се научат да ходят, а после и да тичат. 
- Да, той използва често такива метафори.

Сега на какъв етап сте? 
- Ако трябва да сме честни, все още се учим да ходим. Не ми е прятно да го призная, но това е факт. На терена няма какво да се скрие, всичко се вижда.

Има ли рецепта италианецът как да промени това? 
- Предполагам, че има, а и се надявам да има. Днес говорих с него малко по-остро, влязохме в спор. Говорих и с футболистите. Левски винаги е носил дух в играта си. Ако ще губим точки - това съм го казал на Роси и футболистите, то трябва да ги губим срещу отбор, който играе много по-добре от нас, и да ги губим достойно, а не с апатична игра.

Последният път не ги загубихте много достойно точките. 
- И в мача с Бистрица, и в мача със Славия поведението ни не отиваше на отбор, който е близо до върха.