Бос на световния бокс изгърмя за корупция

снимка: БГНЕС/EPA

Чин Куо-Ву е временно отстранен от поста си президент на Международната асоциация за олимпийски бокс (АИБА). На заседание в руската столица Москва тайванецът получи вот на недоверие от членовете на Изпълнителния комитет. 12 гласа бяха против Чин, 2 се въздържаха и само 1 глас беше в негова подкрепа.

Популярният в България, Чин Куо-ву получи тежки обвинения за огромните дългове, които Световната боксова централа е натрупала тежката финансова криза, в която се намира организацията. Специална комисия ще ръководи делата на световния бокс в следващите три месеца, след което ще бъде проведен извънреден конгрес, целящ приключване на управлението на тайванеца.

Чин е обвинен също, че се е подал на натиска на Международния олимпийски комитет за намаляване на мъжките категории на Олимпиади от 10 на 8 и увеличаването на дамските от 3 на 5. Членовете на ИК, които го отстраниха се считат за пренебрегнати по казуса.

Чин Куо-Ву ръководи АИБА от 2006-а година, пише Топспорт. През 2014-а той беше удостоен с академичната титла "Доктор хонорис кауза" на НСА. Той е представител на Тайван в МОК и постоянно участва в избора на град домакин за олимпийските игри.