България смачка като гост Португалия на баскетбол с 15 тройки

Вдъхновена и мощна България започна с победа участието си в предварителните квалификации за световно първенство по баскетбол. Като гости нашите победиха Португалия с резултат 82:71, след като водиха през целия мач и бяха категорично по-силният отбор. Те натрупаха огромна преднина от 25 точки още на почивката и си осигуриха спокойно второ полувреме. Българите имаха много силна стрелба от тройката с 15 точни опита при над 50% успеваемост, която допринесе за победата, макар че в последните минути разликата падна значително. Следващият мач на отбора ни от група D ще бъде домакински – срещу Беларус на 5-и август (събота).

Нашите бяха по-добри още от началото на мача и поведоха в първите минути. Те поддържаха преднина от 5 точки до средата на частта, а скоро разликата им стана и двуцифрена. Тя се запази такава и след една част, когато България водеше с 26-16. Вторият период започна със серия от 6-0 за българите, а далечната стрелба на отбора ни вървеше и след 8 тройки за едно полувреме той натрупа аванс от цели 25 точки на почивката – 51-26.

След почивката играта беше равностойна, като националите ни поддържаха преднината си от около 20 точки. В крайна сметка Португалия спечели третата част, но въпреки това изоставаше с 21 точки след нея. В началото на последната част разликата падна под 20 точки, като имаше период от 5 минути, в които националите ни нямаха нито точка. Мачът обаче беше предрешен и се доигра без интрига.

България имаше предимство в борбата под коша - 36-26, но разликата в мача даде отличната стрелба на тима ни - 15/29 от тройката срещу 6/30 за съперника. Общата успеваемост за стрелба от игра също беше в полза на нашите - 54% срещу 39%.

Дой Бост наниза 23 точки (5 тройки) за победителите, 18 (4 тройки) добави Чавдар Костов, а 13 плюс 13 борби и 5 асистенции - Александър Везенков. За Португалия Жозе Барбоза се отчете с 11 точки.