България с първо участие в Световния Ендуро шампионат

Ден преди преди първото домакинство на България в Балканския шампионат по Екстрийм Ендуро в Габрово (13-15 май) стана ясно, че страната ни за пръв път ще има и състезател в Световния ендуро шампионат. Става въпрос за най-успешния ни роден пилот в последните няколко години - Теодор Кабакчиев (KTM), едва 18-годишен.

Теодор ще вземе участие в клас Junior на надпреварата в Гърция и на практика ще сбъдне мечтата си да се състезава сред най-добрите в света. Заради продължаващите финансови проблеми на Българската федерация по мотоциклетизъм, младият габровец ще се състезава с гръцки лиценз.

"Като цяло мечтата ми е да постигна нещо значимо на такова състезание, чувствам се енергичен и пълноценен, а какво ще стане в действителност ще видим. За първи път ми е и нямам кой знае какви очаквания, всяко по-предно класиране ще ме зарадва" - каза Теодор Кабакчиев.

Теодор Кабакчиев е роден на 16 март 1998 година в Габрово. Започва да кара мотор още на 5-6 годинки и оттогава не слиза от него. Професионалната си кариера стартира най-напред с участията си в клас "Хоби" на BG-X Ендуро шампионата, но бързо натрупва опит и не след дълго преминава в професионалния клас "Експерт". Успехите на 18-годишния сега пилот са многобройни и той на практика няма конкуренция не само в България, но и на Балканите. Доказателство за това е първата му титла в Балканския Екстрийм Ендуро шампионат, която печели миналата година. Пак тогава извоюва един от най-големите си успехи, нареждайки се на невероятното 26-то място в "Ерзберг Родео". Следва титла в националния BG-X Ендуро шампионат.

Сега Кабакчиев е на път да защити титлата в Балканското по екстремно ендуро, което стартира утре с епичната надпревара "Гората на страха" край Габрово. Организатори са Българската федерация по мотоциклетизъм, мотоклуб "Екстрийм Тойота Венци" и Община Габрово. Заявки за участие са подали над 100 пилоти от Източна Европа, а кръгът е част и от родния BG-X Ендуро шампионат. Точки за Балканския шампионат получават само пилотите от “Профи” класа, а състезателите от останалите категории се състезават за националния.

 

Първият кръг на Балканския Екстрийм ендуро шампионат започва с пролога - квалификация със зрелищни препятствия на затвореното трасе изградено в село Донино от 16:00 часа.

Ето и пълната програма:

 

Петък – 13.05.2016

ПРОЛОГ (Квалификация)

14:00 – Брифинг за пролога

14:30 – Квалификация

18:00 – Купа „Боженци“ (отделна надпревара с награден фонд 500 евро, резултатите от която не важат за кръга от Балканския шампионат)

 

Събота – 14.05.2016

08:45 – Брифинг със състезателите

09:00 – Старт на Ден I

18:00 – Затваряне на трасето

 

Неделя – 15.05.2016

08:45 – Брифинг със състезателите

09:00 – Старт на Ден I

16:00 – Затваряне на трасето

17:00 – Церемония по награждаването