България и Италия стартираха обратното броене за Световното през 2018

снимка: fivb.com

България и Италия стартираха обратното броене до Световното първенство по волейбол за мъже през 2018 г. (10 - 30 септември), което ще се проведе съвместно от двете страни.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев участва в пресконференцията за представяне на организационния комитет, схемата и градовете домакини на Световното първенство по волейбол за мъже, което ще се проведе в двете държави. В представянето, което сложи началото на публичните събития около предстоящия шампионат, участваха и италианският министър на спорта Лука Лоти, вторият изпълнителен вицепрезидент на Световната волейболна федерация (FIVB) Александър Боричич и президентът на Италианския олимпийски комитет Джовани Малаго, предаде bgvolleyball.com.

Представени бяха градовете домакини на първенството - Рим, Милано, Флоренция, Торино, Болоня, Бари, София, Варна и Русе, като от българска страна участваха кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът на Русе Иван Григоров. Волейболните федерации бяха представени от президента на Българската федерация по волейбол инж. Данчо Лазаров и вицепрезидента Любомир Ганев, президента на Италианската волейболна федерация Пиетро Бруно Катанео и представители на италианския организационен комитет на първенството.

"Световното първенство по волейбол за мъже, на което България ще бъде домакин през 2018 г. съвместно с Италия, е най-големият спортен форум, който страната ни ще приеме", каза по време на представянето министър Красен Кралев. Той припомни, че България е била домакин на Световно първенство по волейбол през далечната 1970 г., но сега събитието е от много по-голям мащаб и към него има по-голям интерес.

"Очакваме да се увеличи броят на децата и младежите, които искат да тренират волейбол. Забелязахме това след провеждането на Европейското първенство през 2015 г., отново съвместно между България и Италия. Тогава се увеличиха децата, които искат да тренират волейбол, създадоха се нови школи. По данни на Българската федерация по волейбол през състезателната 2014/2015 г. преди провеждането на Европейското първенство в страната ни е имало 7032 картотекирани състезатели по волейбол, а през следващата година те са 8943. През 2016/2017 г. те са 9361. Увеличението е с над 30%, а основната цел на правителството ни е да увеличим броя на хората, които се занимават със спорт", заяви министър Кралев.

"Италия, благодарим за колаборацията”, завърши на италиански той. 

Вицепрезидентът на FIVB Александър Боричич поздрави страната ни за домакинството и наблегна на факта, че с организацията на шампионата и българската, и италианската федерация инвестират в новото поколение и в бъдещето на волейбола.

"Министър Кралев каза нещо много хубаво - че волейболът е приятелство. Аз бих добавил и страст", заяви президентът на Италианската волейболна федерация Пиетро Бруно Катанео. "С промените, които се извършват в правилата на волейбола, той стана много по-атрактивен спорт. Задачата пред Италия и България е да организираме спектакъл с голяма стойност", добави той.

Българската федерация по волейбол планира да представи организацията от българска страна на подобно събитие в София през следващия месец.