Българинът Валентин Христов спечели медал на Олимпиадата, но за Азербайджан

галерия:

снимка: БТА

Българин спечели медал на Олимпийските игри в Лондон, но този медал отива в актива на Азербайджан. Щангистът Валентин Христов спечели бронз в категория до 56 килограма и показа големия си талант въпреки, че е само на 18 години.

 

Негов треньор е Златан Ванев, който заведе няколко българи в бившата съветска република заради неразбориите с българската федерация, която така и не може да се съвземе след допинг скандала преди 4 години.

 

Чол Омюн /КНДР/ стана олимпийски шампион по вдигане на тежести за мъже в категория до 56 килограма с резултат 293 килограма в двубоя.

 

Носител на сребърен медал е Цзинбяо У /Китай/ с 289 килограма в двубоя. 20-годишният щангист от КНДР - Чол Омюн, който се състезава в група "Б", направи олимпийски рекорд в изтласкването и събра в двубоя 293 килограма, което му донесе златния олимпийски медал.

 

Със своите 168 килограма в изтласкването Чол Омюн стана член на елитната група от щангисти, вдигнали тежест, която е три пъти по-голяма от тяхното лично тегло.

 

Първият човек в света, вдигнал щанга три пъти по-голяма от собственото му тегло, е българинът Стефан Топуров. На световното първенство по вдигане на тежести през 1983 година в Москва 19-годишният тогава български щангист в категория до 60 килограма Стефан Топуров изтласка щанга 180 килограма, припомня БТА.

 

Двукратният световен шампион Цзинбяо У стана носител на сребърния олимпийски медал. Бронзовия медал спечели Валентин Христов, български щангист, който се състезава за Азербайджан.

 

18-годишният Валентин Христов спечели бронзовия медал с 286 килограма в двубоя и 127 килограма в изхвърлянето и 159 килограма в изтласкването. Според предварителните информации той ще получи близо 500 хиляди евро премия за бронзовия си медал от спонсорите на този спорт в Азербайджан.

 

Роденият в Шумен български щангист има за личен треньор Златан Ванев - едно от големите имена на българския спорт вдигане на тежести.