Белия: Не мога да повярвам докъде стигнахме, искаме да запазим Купата

снимка: botevplovdiv.bg

Старши треньорът на Ботев (Пловдив) Николай Киров не може да повярва, че написа нова страница в историята на "жълто-черните". Белия донесе първи трофей на Ботев от 36 години насам, като спечели Купата на България, а после допълни колекцията си и със Суперкупата след победа над шампиона Лудогорец. 

"Не съм предполагал, че мога да постигна такива успехи като треньор. Получихме шанс в турнира за Купата на България и го използвахме по най-добрия начин. Мисля, че държа правилната дистанция с футболистите. Правят се някои компромиси, разбира се. Не е никак лесно да се постигне балансът. Като се има предвид манталитета на Балканите, психологията е водеща, а да се стига до крайности, не е препоръчително. Колективът е много важна единица. Радвам се, че играчите успяха да направят добри връзки помежду си на терена и извън него. Не съм се бъркал във взаимоотношенията им. Намесих се само тогава, когато бе нужно, и то по подходящ начин", сподели Белия в предаването "Домът на футбола".

Той призна, че "канарчетата" са изпитали доста трудности не със самите мачове от Лига Европа, а с пренастройването към действителността в родния шампионат.

"Имахме доста трудна задача през последния месец и половина - пренастройване от Лига Европа към мачовете от Първа лига. Началото не бе успешно, но се надявам, че момчетата вече са готови за срещите от вътрешния шампионат. Важно е да започнем да печелим точки. В такъв момент е трудно да мотивираш и мобилизираш играчите, защото на тях им стана ежедневие да влизат от двубой в двубой. Знаете, че нямахме кой знае какви възможности за ротации, тъй като броят ни футболисти е ограничен. Привлякохме двама нови през последната седмица, сега чакаме още един играч и смятам, че с това ще завършим селекцията", коментира Киров

Старши треньорът на "жълто-черните" постави високи цели на клуба и през настоящия сезон. Николай Киров иска на всяка цена да запази Купата на България във витрината на пловдивския гранд, както и да влезе в първата шестица на първенството.

"Ботев е клуб със специфична атмосфера. Не е успял този, който не е влязъл в тази атмосфера. Наблегнахме на това да се върнем към традициите на клуба - атакуващ футбол, импровизация в атака. В момента финансирането е стабилизирано, имаме необходимото спокойствие. Първата и най-важна цел е да влезем в първата шестица и да защитим трофея, който спечелихме пролетта. Надявам се, че ще имаме сили да направим това", каза Киров.

Той засипа с похвали най-голямата звезда на отбора Тодор Неделев и сподели, че очаква българският национал отново да заиграе зад граница, защото има класата да го стори.