Баскет легендата Дечо Коешинов: Спортист съм, затова борбата с рака я водя по-настървено

Преди 10 месеца баскетболната легенда Дечо Коешинов претърпя две животоспасяващи операции в Турция. Бившият национал е диагностициран с рак на кожата и до днес продължава битката с коварната болест. Срещаме се с Дечо преди поредния му преглед в столична клиника. Ета какво сподели той:

- Дечо, за последно говорихме с теб през декември. Беше на лечение в Свети Влас. Какво се промени оттогава? 

- Има прогрес, но се надявах да бъда много по-добре, не е това което ми се искаше. Все още изпитвам тежест в дясната ръка и десния крак. Надявам се с времето да отшуми. Специалистите казват, че може да се дължи на много неща, все пак правих операция, след това лъчетерапия. Гледам всичко да върви по правилния начин и дори да има, не дай си Боже, нещо да се види навреме, за да може да се лекува. Не ми се иска след време да съжалявам, че съм чакал. Затова ходя на прегледи по-често, отколкото трябва. 

- Имаше притеснение, че може да се е появил нов проблем. Какво се оказа?

- Лекарите казват, че трябва да се изчака. Ще видим какво ще излезе. Тази тежест в ръката и крака реално нещо я предизвиква. Дали е оток, дали е от натоварване при възстановяването или нещо друго...нямам идея. Специалистите и в Турция и във Варна казаха, че трябва да се следи. Това е най-важното нещо при рака. 

- При тази болест няма срок на възстановяване... 

- Така е. Както в един момент си в ремисия, ако не се следиш, може отново да се появи и да изтървеш момента. 

- Това, че си бил спортист, помага ли по някакъв начин? 

- Не знам, не мога да кажа. Може би. Поне така аз го усещам, но винаги има моменти, в които колкото и да си силен ти идва малко тежико и не си ок. На спортистите, според мен, малко по-бързо им минава този етап. При нас дори да е имало нещо вечерта, на други ден ставаш и все едно нищо не се е случило. Всичко започва отново. 

- В тази връзка, минавало ти е през ум да се откажеш? 

- Това е безумно! Казват, че това не е болест, а проблем на тялото. Ако някой откаже да погледне проблема в очите, значи е обречен. 

- С какво запълваш ежедневието си? 

- От май месец насам почти няма натоварвания. Изчакваме да видим дали причината за проблемите в ръката и крака не са от неправилно натоварване. Реално се занимавам с обикновенните неща, които подхождат на един неработоспособен човек. Виждам се с приятели, когато мога, защото за разлика от мен те ходят на работа. 

- Преди време беше споделил, че бързо се уморяваш, сега как е? 

- Винаги има умора. Правил съм проби да изминавам огромни за мен разстояния и се е случвало да съм много уморен. Но това е нормално. Когато организмът е изтощен, няма как да е другояче. А и имунната ми система е още слаба. 

- Как протича в момента лечението ти и сигурни ли са лекарите, че няма нови метастази? 

- Е, това не може никой да го каже. Поне докато излязат резултатати. Ще видим. Иначе продължавам да пия едно лекарство, което ми го изписаха в Турция. Ще ви излъжа за името му, а и не е важно. 

- Колко ти струваше лечението? 

- Да ти кажа честно беше доста скъпо, но благодарение на хората, които ми помогнаха, успях да направя операцията в Турция и следващите лечения и рехабилитации. Честно да си кажа, нито веднъж не съм си проверявал банковата сметка, но за много кратко време се събра голяма сума. Изключително съм благодарен, защото беше на такъв етап, че трябваше да взема решение за операцията много бързо. Избрах Турция. И сега бългаски специалсти ме питат защо не съм я направил тук. Сигуацията беше такава, че трябваше да реагирам светкавачно и така реших.

Сметка в лева IBAN BG27FINV91501016023618 BIC FINVBGSF Първа инвестиционна банка Дечо Коешинов