Атлетка, която победи рака, е вдъхновение №1 на Световното

Историята на ямайската атлетка Новлийн Уилямс-Милс покори сърцата на феновете покрай световното в Лондон. За нея завръщането в английската столица е по-особено, защото именно там на практика за нея започва битката за живот по време на олимпиадата през 2012 година.

Тя вече е научила страшната диагноза, че има рак на гърдата, а три дни след олимпиадата й е насрочена операция. Никой в ямайския отбор не знае за това. Новлийн плаче под душа, за да не забележат другите сълзите й. Формата й е отлична, но концентрацията й е на ниско ниво. Тя не разочарова съотборничките си и в крайна сметка печели бронз с щафетата 4 по 400 метра.

Операцията е извършена, но изследванията не са добри. Лекарите й казват, че ракът е добил агресивна форма и трябва да се премахнат напълно гърдите. Новлийн е разстроена. Тя разсъждава, че именно гърдите й я правят жена и се страхува от бъдещето.

В крайна сметка тежкото решение е взето, но ракът отново не е победен. Тя претърпява трета операция през ноември 2012, а два месеца по-късно са й поставени гръдни импланти. Месец по-късно тя се връща на пистата, но след шест месеца операции и терапии тялото й не прилича на атлетическо. В крайна сметка тя си връща предишната форма и през юни с.г. спечели шампионата на Ямайка.

След финала тя пада и се разплаква, пише offnews. Никой не разбира защо, но тя разкрива тайната си. "Стана ми по-леко. Приех новото си тяло. Дори и без гърди съм жена. Борбата с рака ме направи по-силна, макар че покрай всички операции се чувствах като пуйката за Деня на благодарността", споделя атлетката. През 2014 тя печели Диамантената лига на 400 метра, а през 2015-а с щафетата става световна шампионка, а в Рио стига до среброто.

В момента Новлийн е на 35, а световното в Лондон е седмото в кариерата й. Тя стигна до финала на 400 метра, но пресече линията последна. Все пак й предстои и участие с щафетата и този път тя е изцяло фокусирана върху бягането, а не както преди пет години - върху мислите за рака.