Арестуваха бивши шефове на колумбийския клуб Индепендиенте Меделин

снимка: Wikipedia

Колумбийските власти арестуваха 13 бивши служители от най-високо ниво в местния футболен клуб Индепендиенте Меделин, заради пране на пари и обвинения в трафик на дрога.

 

Между арестуваните е и бившият собственик на клуба Родриго Тамайо, който бе начело на клуба в периода 1999-2005, съобщиха в изявление от прокуратурата. Елитният колумбийски клуб е един от много тимове от тази страна, които са разследвани по обвинения за придобиване на средства от трафик на наркотици.

 

"Парите от дрога" са основна част от колумбийския футбол още от 80-те години на 20 век, като част от клубовете са временно под контрола на Националната служба по наркотиците.

 

Прокурорите започнаха разследване на тима от града на наркобароните Меделин, след като бивш финансов ревизор на тима - Хуан Баутиста Авалос публикува книга, наречена "Човекът, който пере пари чрез дрога", отнасяща се за Тамайо.

 

Авторът твърди, че клуба е изпрал около 65 милиона долара за последните 30 години. От офиса на главния прокурор на Колумбия обявиха, че заповедите за арест са издадени вчера, а днес са арестувани и трима бивши вицепрезиденти на тима, изпрали чрез Индепендиенте около 20 милиона долара.

 

От прокурорския офис добавиха, че повечето от т.нар "мръсни пари" са били "дадени назаем" на клуба, а с тях са купувани недвижими имоти от хора, които нямало как да имат такива доходи.