Аоияма преклони глава пред "йокодзуна" Харумафуджи

снимка: sumo-webpaper.com

Българският сумист Даниел Иванов - Аоияма допусна втора поредна и общо трета загуба в десетия кръг на Големия есенен турнир във Фукуока.

Исполинът от Елхово не намери аргументи срещу великия шампион Харумафуджи и бе повален на дохиото още в първите секунди на схватката. Монголският “йокодзуна” използва техниката “уватенаге”, за да се поздрави с десетата си поредна победа.

След това поражение Аоияма е с баланс от 7 победи и 3 загуби, a в следващия 11-и кръг ще се изправи срещу “одзеки” Кисеносато, който е със съотношение 8-2 до момента. Това ще бъде пета среща между двамата, като Даниел Иванов е загубил и четирите им предишни двубоя.

Другият български представител в елитната дивизия "Макуучи" Калоян Махлянов - Котоошу ще изгуби втория си по сила ранг в сумото - "одзеки", след като се отказа от участие в турнира преди схватките от 4-ия кръг заради контузия в рамото.

Sporta.bg припомня, че първият европеец, печелил Купата на Императора, бе в положение "кадобан" и трябваше да запише положителен актив във Фукуока, за да запази званието си.

За съжаление контузиите, които преследваха Котоошу и на предишния турнир в Токио му попречиха да защити ранга си и той ще го загуби след 47 поредни състезания като "одзеки". Така за следващия Голям зимен турнир за Купата на Императора през януари Калоян Махлянов ще бъде понижен в "секиваке".

Освен Харумафуджи, с пълен актив от 10 победи във Фукуока продължава и другият действащ “йокодзуна” Хакухо. Той използва хватката “ошитаоши”, за да се справи със съпротивата на Точиновака.