Африканецът със "Златна топка" е президент на Либерия!

снимка: twitter.com

Единственият африкански футболист, печелил някога "Златната топка" - Джордж Уеа, ще бъде новият президент на Либерия. Легендарният играч на Милан е наследник на досегашния държавен глава Елън Джонсън Сърлийф и така постига една от мечтите си - да управлява своята родина. 

51-годишният бивш футболист има аванс пред своите съперници малко преди окончателното преброяване на бюлетините, но никой не се съмнява в успеха на лидера на демократическата партия. Уеа спечели хората в страната с мотото "За по-добра Либерия!" и ще седне на президентския стол в столицата Монровия.

Някогашният нападател игра за Милан между 1995 и 2000 година и спечели най-ценното индивидуално отличие във футбола през 1995. И до днес той е единственият представител на "Черния континент", който е вдигал приза. Той е печелил още титлата във Франция с ПСЖ, както и 3 пъти Купата на страната - два пъти с парижани и веднъж с Монако. Джордж Уеа носеше и екипа на Челси, където триумфира с Купата на ФА през 2000 година. Тогава той играеше при "сините" под наем от "росонерите".