Даря Домрачова донесе първо злато за Беларус от световното по биатлон

снимка: БТА

Даря Домрачова от Беларус спечели титлата в преследването на 10 километра за жени от световното първенство по биатлон в германския зимен център Руполдинг, информира БТА.

 

Домрачова, която вчера финишира втора в спринта, направи две грешки в стрелбата и измина дистанцията за 29.39,6 минути. За Беларус това е първи златен медал от световно първенство по биатлон. Домрачова спечели четвърти медал в кариерата си от световно първенство, но това й е първа титла.

 

Двукратната олимпийска шампионка и лидерка в генералното класиране за сезона Магдалена Нойнер (Германия) остана втора на 25.1 секунди с три грешки на огневия рубеж. Нойнер стартира от първа позиция и вече има трети медал от световното първенство пред родна публика след бронза със смесената щафета на Германия и златото в спринта. Германката водеше до последната стрелба, където обаче не успя да свали две мишени и трябваше да върти две наказателни обиколки.

 

В същото време Домрачова повали всичките пет мишени в последната си стрелба и стигна до победата. Нойнер не успя да спечели 12-та световна титла в кариерата си. Трета финишира рускинята Олга Вилухина с една грешка в стрелбата и изоставане от 1.15,4 минути.

 

Единствената българка в състезанието - Емилия Йорданова завърши 46-та с три грешки в стрелбата и на 5:59.8 минути след победителката. Миналогодишната шампионка в дисциплината Кайса Мекерейнен (Финландия) финишира 20-та. Магдалена Нойнер води в генералното класиране с 1044 точки след 21 от 26 състезания. Домрачова е втора с 1005 точки, а на трета позиция се изкачи Тора Бергер от Норвегия с 833 точки. Утре е почивен ден на световното първенство.