Президентът на ФИС пристига в Банско за стартовете от Световната купа

снимка: Булфото

Президентът на Международната федерация по ски (ФИС) Джанфранко Каспер пристига в Банско за стартовете от Световната купа за мъже през уикенда. Каспер ще дойде в България по покана на организационния комитет на състезания и заради факта, че България е една от петте страни, които са домакини на прояви от най-висок ранг за алпийците при мъжете и при жените в рамките на един сезон.

 

Както е известно, Банско ще бъде домакин на гигантски слалом за мъже на 18 февруари и на слалом за мъже ден по-късно. На 25 февруари в курортът ще се състоят състезанията по спускане за жени, а на 26 февруари е супергигантският слалом за жени.

 

Каспер ще пристигне в София на 17 февруари и ще бъде приет от президента на България Росен Плевнелиев.

 

"Фактът, че Джанфранко Каспер ще пристигне в Банско показва, че събитието е от голямо значение за ФИС. Той рядко удостоява лично с присъствие състезания от Световната купа, може би 2-3 пъти на сезон", заяви президентът на БФСки Цеко Минев, цитиран от БТА.

 

Заявки за участие в състезанията при мъжете са подали 106 скиори, сред които най-големите звезди на алпийския спорт в момента с изключение на носителя на Световната купа Ивица Костелич (Хърватия), който вчера претърпя операция на менискуса. В слалома и гигантския слалом ще участват олимпийските и световни шампиони Бенямин Райх (Австрия), Тед Лигети (САЩ), Боде Милър (САЩ) и Аксел Лунд-Свиндал (Норвегия).

 

"Подготовката е напрегната заради изключително лошите атмосферни условия в последните седмици. Пистата е перфектно подготвена, но непрекъснатите валежи образуваха над 1 метър нов сняг. Изискват се огромни усилия на над 350 души и 12 машини, които работят почти денонощно, за да почистят трасето", каза Минев.

 

Министър Свилен Нейков вярва, че организаторите ще се справят с всички трудности и състезанията ще бъдат на ниво.

 

"Загряхме с Европейската купа в Пампорово. Показахме се като добри домакини, за което основна заслуга има Българската федерация по ски. Сигурен съм, че и в Банско ще бъде така. Вече имаме опит и очаквам отлични състезания. Държавата изпълни своя ангажимент като финансиране и остава да пожелаем успех на организаторите", каза Нейков.

 

Кметът на Банско Георги Икономов гарантира, че курортът е абсолютно готов за състезанията от Световната купа.

 

"Независимо от тежката обстановка, ние сме готови. Между състезанията сме организирали и специални забавления за феновете, различни мероприятия, за да покажем, че Банско не е само ски-курорт, а има и традиции, национална кухня и др. Очакваме истинско шоу и голямо спортно преживяване", каза Икономов.