Александра Жекова с първия медал за България в Аспен

снимка: БТА

Българската Александра Жекова се класира на второ място в женския сноубордкрос в 15-то издание на зимните екстремни игри, провеждащи се в Аспен (САЩ).

 

Жекова участва за трети път в тези игри, като в първите две издания бе пета.

 

Както всяка година трасето по сноубордкрос на Winter X-Games бе по-екстремно от когато и където и да било, включващо отново огромни скокове, виражи, ролери и други препятствия.

 

В турнира отсъстваше седемкратната шампионка в зимните екстремни игри Линдзи Джакобелис, което позволи на Доминик Малте лесно да преодолее полуфиналите.

 

Американката, която има 26 победи за Световната купа, получи разтежение на загрявките и нямаше как да отбранява отличието си от миналата година.

 

След това канадката се изправи срещу Жекова в директен сблъсък за първото място, но за наше съжаление Сани бе изпреварена с близо 2 секунди, а друга канадка - Маел Рикър, завърши трета.

 

„Жалко за Джакобелис, че не можа да защитити титлата си от миналата година", коментира колегиално Жекова, която в третото си появяване на турнира спечели първия медал за България.

 

„Много съм щастлива, че спечелих този медал. Надявам се хората да го оценят по начина, който ще го направя аз. Нямам търпение да ставам все по-добра и по-бърза, като се надявам да спечеля златото в бъдеще", завърши щастливата Жекова.