ВИДЕО: Ню Джърси е новият лидер на Изток, провал за Монреал

снимка: БТА

Ню Джърси Девилс спечелиха престижна победа 3:1 срещу Питсбърг Пингуинс в дербито на Атлантическата дивизия в Националната хокейна лига, с което се покачиха на 1-во място в Източната конференция.

 

Сблъсъкът между двата най-силни отбора изобщо на изток през сезона до момента прикова погледите на феновете на хокея, като в мача зрителите видяха цели 20 наказания за по 2 минути между съставите.

 

Логично липсата на дисциплина от страна на играчите на Питсбърг им коства поражението, след като те 16 пъти предоставиха числено предимство на „дяволите". Дори прекрасните изяви на вратаря на Пингуинс Марк-Андре Флъри (25 спасявания) не можаха да попречат на домакините от Ню Джърси да си отмъстят за разгрома с 1:5 миналата седмица от този опонент.

 

Мачът започна отлично за Питсбърг и след само 83 секунди игра Брендън Сътър откри резултата в полза на гостите от положение пауър-плей (числено предимство заради наказание на противников играч).

 

Стефан Матьо изравни на 1:1 4 минути преди края на втората част, а в третата броят на наказанията на Питсбърг натежа в полза на домакините. 10 минути преди финала на двубоя Адам Енрике направи 2:1 за Ню Джърси, а Боби Бътлър оформи крайното 3:1 в 13-ата минута на третата част.

 

„Дяволите" вече имат 17 точки (7-1-3) от 11 мача и излизат начело не само в Атлантическата дивизия, но и в Източната конференция. „Пингвините" остават с 16 пункта след 4-ата си загуба (8-4-0) и заемат втора позиция в дивизията след 12 изиграни срещи.

 

 

В канадското дерби на вечерта Торонто Мейпъл Лийфс задълбочи мини-кризата в Монреал Кънейдиънс като го разпиля с 6:0 като гост, въпреки че регистрира по-малко удари във вратата (28 срещу 37 на съперника).

 

Така „кленовите листа" имат великолепна статистика в гостуванията си (6-1-0), докато вкъщи на „Еър Канада Сентър" продължават да изпитват трудности (1-4-0).

 

Това е трето поредно поражение за Монреал, като мини-кризата започна в сряда във „Вечерта на съперничествата" със загуба 1:2 от Бостън Бруинс. Така след отличния старт на сезона и 6 победи в първите 8 мачове Кънейдиънс започват да изпитват проблеми и бяха изместени от 5-тото място в Източната конференция именно от Торонто.

 

За „кленовите листа" се разписаха Комаров, Бозак, ван Риемсдик, Кесел (пауър-плей), Холцер и Фаньоф.

 

Вашингтон Кепитълс постигна трета победа в НХЛ след впечатляващо представяне и 5:0 срещу Флорида Пантърс. Вратарят Брендън Холтби имаше основен принос за успеха с 27-те си спасявания, докато Трой Брууър се разписа два пъти за „столичани".

 

Въпреки че прекратиха серия от три поредни поражения, Кепитълс остават на последната позиция в Източната конференция.

 

Голямата звезда на тима Александър Овечкин продължи да бележи, като за първи път вкара при числено равенство на леда.

 

Джоел Уорд и Матийо Переол също добавиха по едно попадение, за да се стигне до изразителната победа за Вашингтон. Тимът обаче остава с едва 7 точки и последен на Изток, докато Флорида е предпоследен с 9 пункта.

 

 

Анахайм спечели единствения мач, решен с дузпи, с 6:5 като домакин срещу Сейнт Луис Блус.

 

Всички резултати от вчера и тази сутрин в НХЛ:

 

Ню Джърси - Питсбърг - 3:1


Филаделфия - Каролина - 4:3 след продължение


Отава - Уинипег - 0:1


Детройт - Едмънтън - 2:1


Сан Хосе - Финикс - 0:1 след дузпи


Монреал - Торонто - 0:6


НЙ Айлендърс - Бъфало - 2:3


Вашингтон - Флорида - 5:0


Сейнт Луис - Анахайм - 5:6 след дузпи


Минесота - Нешвил - 2:1 след продължение


Ванкувър - Калгари - 5:1