Южна Корея си върна за нещастието от Ванкувър

снимка: БТА/AP

Република Корея триумфира със златото в щафетата на 3000 метра за жени от турнира по шорттрек на Олимпийските игри в Сочи.

Чо Ха Ри, Ким Алан, Парк Сюн Хи и Шим Сук Хи финишираха за 4:09.408 минути. Корейките изпревариха съперничките си от Китай в последната от общо 27 обиколки.

За тима това е пета олимпийска титла в историята в тази дисциплина. Така корейците получиха възмездие за нещастния финал във Ванкувър преди четири години. Тогава те останаха без медал, след като финишираха на първо място, но след това бяха дисквалифицирани.

Олимпийският шампион от Ванкувър 2010 Китай успя да стигне до второто място, но беше дисквалифициран. Съдиите решиха, че една от състезателките е попречила на италианка по време на надпреварата.

Така със среброто се окичиха канадците, които запсиаха време от 4.10,641 минути, а на трето бронза остана за Италия с време 4.14,014 минути.

Италия и Канада имат по една титла в първите две издание на надпреварата на Олимпийски игри, а след това Република Корея триумфира на четири поредни олимпиади, преди Китай да прекъсне серията им във Ванкувър.

Отборът на Република Корея е олимпийски шампион по шорттрек през 1994, 1998, 2002 и 2006 година и има 12 световни титли.