Шампионът взе едно от дербитата на Запада в НХЛ (ВИДЕО)

снимка: БТА/AP

Само 51 секунди след началото на продължението звездата на Чикаго Блекхоукс Джонатан Тейвс реализира единствения гол при победата на шампионите с 1:0 срещу Енахайм Дъкс у дома в мач от Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ).

Капитанът получи шайбата от другия основен играч – Патрик Кейн – и след като напредна, прониза горния ъгъл покрай вратаря Фредерик Андерсен, който до този момент бе отразил 24 удара към мрежата си.

Колегата му Кори Крауфорд пък бе дори по-сериозна причина Чикаго да не допусне гол, като спаси всичките 39 изстрела от страна на хокеистите на Енахайм. Въпреки че дуелът бе със статут на дерби, но „патоците“ се намират в далеч по-слаба форма и към момента имат само една победа от осемте си мача през сезона.

Чикаго пък има 12 точки от 9 срещи и вече изостава само на 1 от лидера в Западната конференция Нашвил Предатърс.

На изток Ню Йорк Айлендърс размазаха Калгари Флеймс с 4:0 с два гола на Франс Нилсен и по един на Михаил Грабовски (от пауър-плей) и Кал Клатърбък.

В най-резултатния мач в нощта на понеделник срещу вторник българско време Аризона Кайотис надви Торонто Мейпъл Лийфс с 4:3 като гост. Новобранецът Макс Доми, син на легендата на Торонто Тай Доми, откри резултата в полза на Аризона в седмата минута на мача с четвъртия си гол за сезона.

Шон Матиас изравни за Торонто, но Шейн Доън вкара нов гол за Аризона преди края на първата част. Клас Далбек и Кайл Чипчура доведоха нещата до 4:1 в полза на Аризона 12 минути преди края, но Торонто успя да се върне в мача с голове на Джеймс ван Римсдайк и Морган Райли. Въпреки това домакините не успяха да предотвратят седмата си загуба от началото на сезона, докато с победата Аризона оглави класирането в Тихоокеанската дивизия.