Състезанията в Сочи започнаха с квалификации в сноуборда

галерия:

снимка: БТА/AP

Олимпийските състезания в Сочи на Зимните игри стартираха тази сутрин с мъжкия квалификационен кръг от състезанията по сноуборд в дисциплината слоупстайл.

Първият спортист излезе на старт в 10:00 часа московско време или 8:00 българско. Общо 29 човека се борят за 12 места на финалния турнир за разпределение на медалите в тази дисциплина. Финалите са на 8-и февруари.

В 14:00 часа московско време или 12:00 българско стартират квалификациите при жените в същата дисциплина.

Слоупстайлът е дисциплина, която се състои от преодоляване на няколко вида рейли, куартърпайпове и трамплини и беше включена в олимпийската програма преди две години. Иначе на Олимпийските игри в Сочи в сноуборда ще бъдат разпределени 10 комплекта медали.

Дисциплините са хафпайп, паралелен слалом, паралелен гигантски слалом, бордър крос и слоупстайл. Във всяка от тях има мъжко и женско състезание.

Самият спорт датира своето създаване от 60-те и 70-те години на 20-и век, когато ентусиасти започват да го практикуват в САЩ. В началото на 90-те години е създадена и Международна федерация, а олимпийският му дебют е в Нагано през 1998-а година.