Грозни изцепки белязаха старта на Световното по биатлон (ВИДЕО)

снимка: Булфото

Жесток скандал разтърси биатлона на старта на световното първенство в Хохфилцен.

Шампионатът стартира вчера в австрийския зимен център със смесената щафета, като победата изтръгна квартетът на Германия. Втори останаха французите, а трети са руснаците.

На церемонията по награждаването руските биатлонисти Антон Шипулин и Александър Логинов демонстративно отказаха да подадат ръка на френския доминатор Мартен Фуркад. Французинът не е много обичан в Русия заради критиките си към системната употреба на допинг.

Гордият "петел" реагира адекватно като просто си тръгна от церемонията и остави всички в недоумение. Поведението на Шипулин и Логинов възмути дори и специалистите в Русия.

"Това, което направиха Шипулин и Логинов е изключително некултурно. Мартен направи всичко грамотно и по спортменски. Изобщо не разбирам Шипулин, против когото Фуркад не е казвал нищо, а само срещу Логинов.

От какво се обиждат? Да не му подадат ръка на стълбичката...Това е толкова грозно и може да има неприятни последствия за тях", коментира олимпийският шампион и бивш треньор на Русия по биатлон Владимир Аликин.

Действията на Фуркад му спечелиха огромно одобрение в света на биатлона.

"Определено ми се издигна в очите. Борбата му с употребата на допинг е истинска, а не само поза. Зад теб сме, Фуркад!", написа в Туитър бившият шведски биатлонист Магнус Юнсон.