Русия се прости със световното по биатлон заради допинга

снимка: Булфото

Руският град Тюмен беше лишен от домакинство на Световното първенство по биатлон през 2021 година. За това съобщи журналистът от ZDF Нилс Кабен на своята страница в Туитър.

На 21 януари имаше закрито заседание на Изпълкома на биатлона, на което беше решено да се обсъди внимателно прочутия доклад на Ричард Макларън, оглавяваш комисията на WADA. Тогава бяха оправдани 22 от общо 29 руски биатлонисти. 

Изпълкомът обаче взе и решение да проведе спешен конгрес заради исканията за по-сериозна битка срещу допинга. Под писмото се бяха подписали 170 прочути спортисти. В документа има призиви за недопускане до Олимпиади и Световни първенства на биатлонисти с допинг досиета, за съкращаване квотите на прегрешили държави.

Заседанието е днес, а явно немският журналист е получил вътрешна информация за удара по Русия. Тюмен получи домакинството на Световното първенство на конгреса, проведен през миналия септември в Кишинев. Преди това руският град беше лишен от състезание за Световната купа по биатлон и от финалите на Световната купа в ски бяганията.