Биатлонистът Владимир Илиев: Отивам с усмивка на допинг проби

Състезателят по биатлон Владимир Илиев беше избран за спортист на месец февруари, след като спечели бронзов медал в масовия старт от Европейското първенство в Русия. 

"Конкуренцията беше сериозна. Радвам се, че все повече журналистите разбират от спорта и оценяват класирането, дори да не са всеки път медали. Оценявам този сезон като добър, след като съм спечелил медал. Има и разочарования, изпуснах медал от световното първенство. Всичко си зависи от мен, може би от късмет или от недостатъчна подготовка. Хубаво е, че има какво да се подобрява и се надявам следващата година да си получа този медал и най-вече на олимпийските игри", каза Илиев след награждаването. 

"Федерацията полага големи усилия за националния отбор. Но не можем да се сравняваме с големите нации. Ние знаем в коя държава сме се родили. Нещата ще се подобряват, ако има повече пари в спорта. Дано има спонсори, които да помагат", допълни биатлонистът. 

Той добави, че трябва да подобри формата си по отношение на стрелбата през следващия сезон. 

Илиев заяви, че е спокоен, когато дава допинг проби. 

"Темата са допинга е доста сериозна. Мен доста често ме викат за допинг и всеки път отивам с усмивка. Аз съм спокоен при всяка една проверка. Докторите трябва да са достатъчно информирани. Но стават такива грешки. Ние работим в съвсем друга посока, тези неща са доста далеч от нас", каза още състезателят. 

Президентът на БФБиатлон Екатерина Дафовска заяви, че все по-малко деца се занимават с биатлон. 

"При плачевното ниво на клубовете няма как да искаме силни национални отбори при мъжете и жените. В днешно време все по-малко деца се занимават с биатлон, а и тези, които го правят, рядко стигат до професионалния спорт. Имаме само един завършен стадион за биатлон в Банско", коментира Дафовска. 

Президентът на БФБиатлон и националият треньор Николай Захаров отчетоха успешен сезон при мъжете, в който България завърши на 15-о място в класирането по нации и запази квотата си от четирима участници за Световната купа и първенството на планетата догодина. 

"Не виждам смени засега. Тренираме само с тези шест момчета, с които разполагаме", допълни Захаров.