Ива Шкодрева за Sporta.bg: Възходът на българския биатлон

галерия:

В навечерието на световното първенство по биатлон, което започва на 5-ти март във финландския зимен център – Контиолахти, трябва да отбележим най-силния сезон за България при мъжете от 80-те/90-те години насам.

Бяха проведени 8 етапа включващи 18 индивидуални състезания  валидни за световната купа и равносметката е  двама български биатлонисти в топ 25: 23-ти Владимир Илиев с актив от 283 точки и 25-ти Красимир Анев с 269 точки.

Най–добрият резултат до момента в крайното класиране за Световната Купа на Илиев е 44-то място и 38-мо на Анев през сезон 2011/2012. Водач в генералното касиране тази година е французинът Мартен Фуркад с 777 точки и 6 победи, следван от Зимон Шемп с актив от 699 точки, 3 победи- безспорно една от приятните изненади за сезона и на трета позиция се намира руският биатлонист Антон Шипулин с 684 точки и 2 победи.

Върховите постижения за Краси бяха реализирани през месец януари. Тогава на три пъти завърши сред първите десет - 9-ти и 8-ми на спринтовете в Оберхоф и Руполдинг и разбира се най-значимото му постижение четвъртото място на масовия старт в Оберхоф, което е и нeгов личен рекорд в състезанията за Световната купа.

4046740

В този старт биатлонистът от Самоков се бори наравно със състезтели като Мартен Фуркад, Шипулин, Малишко и без съмнение ни развълнува най–много, защото Краси  се движеше трети по време на цялата финална обиколка демонстрирайки фантастично ски бягане и огромна воля за победа в двубоя за третото място, но  бе изпреварен от  Димитрий Малишко със седем десети от секундата в последните метри.

Двамата допуснаха по 3 грешки в стрелбите. Състезнието  спечели  Мартен Фуркадт с 0 наказания, а втори се нареди Антон Шипулин допускайки 4 грешни изтрела. През този период Анев беше изключително точен в стрелбите си, регистрирайки завидните 92 % успеваемост, което го подреди сред най–добрите стрелци, като Фуркад, Шемп и др. Краси демонстрира голямо израстване по отношение на масовите стартове. Сезонът за него  би могъл да се охарактеризира с известни амплитуди, редувайки  отлични резултати в топ 10 с класирания извън зоната на точките.

4045726

Наи-добрият резултат за Владимир Илиев в стартовете от Световната купа беше 11-то място на преследването в Хохфилцен-Австрия през  декември 2014 година, стартирайки от 19 позиция в спринта.

Въпреки че няма класиране в топ 10 през този сезон, Влади показа стабилност и постоянство, както в постиженията си, така и по отношение на своето функионално състояние и кондиция. В 8 от стартовете той успя да се нареди в топ 20 и само в първия спринт за сезона е извън зоната на точките. Основен фактор за стабилните му резултати е силното ски бягане (в голям процент между първите 15) и разбира се качественият скок в стрелбата (85% успеваемост срещу 70% през олимпийския сезон). В четири от осемте спринта, състояли се дотук, той се клсира в топ 20. което го нарежда на 20-то място в надпреварата за малката Световна купа.

4064147

Нещо, което се случва за първи път в историята на българския мъжки биатлон...

участие на двама българи и в трите масови старта от програмата на Световната купа по биатлон до тук. Анев е 14-ти в тази класация, а илиев 29-ти от общо 41 елитни биатлонисти стартирали в този формат, определян от специалистите като най-сложната и тежка дисциплина от програмата на съвременния биатлон.

Българската щафета...

7-ма на кръга в Оберхоф Германия в състав Иван Златев, Димитър Парталов, Владимир Илиев и Димитър Герджиков. Тази отборна дисциплина бе пропусната от Анев, тъй като тя не влизаше в неговата програма, но въпреки отсъствието му, момчетата показаха завидно хладнокръвие и умение при работата си на стрелбището в извънредно сложни атмосферни условия и бяха единственият отбор завършил състезанието без наказателна обиколка.

Първи финишира отборът на Русия, който е и лидер в битката за големия трофей в тази дисциплина с 3 победи от 5 състезания с актив от 268 т. На втора позиция с 2 победи и изоставане с 14 т. е Норвегия и трета Германия с изоставане от 25 т., но без победа. България е на 13-то място.

4046738

Златев и Герджиков участваха и в индивдуалните стартове от СК, като най-добрите им резултати са 66-ти Златев на 20 км в Йостерзунд и 72-ри Герджиков на спринта в Нове место.

Към великолепните резултати в стартовете от Световната купа, двамата ни най-класни биатлонисти добавиха и два медала от Европейското първенство в края на месец януари в Естония. Илиев спечели бронз в класическата дисциплина на 20 км. с четири стрелби, като допусна само един грешен изтрел, в спринта с 3 -наказателни обиколки завърши на призовото 6-то място, след което бе 11-ти в преследването на 12.5км., където пък Анев спечели сребърен медал стартирайки от 8-ма позиция в спринта. В класическата дисциплина той завърши 4-ти с четири наказателни минути.

Още двама български биатлонисти записаха участие в Европейското първенство: Димитър Парталов завърши 62-ри в индивидуалната дисциплина с 5 наказателни минути от общо 98 биатлонисти, а Иван Златев е 79-ти в спринта с две наказания от 103 ма завършили. Митко там не се справи със стрелбата според очакванията, а бягането на Иван бе под възможностите му.

България не участва в щафетата при мъжете, поради проблеми със здравословното състояние на Иван Златев и отказа на Анев да го замени!

Сезонът при жените...

4047851Откровено казано в сравнение с мъжкото направление при жените нямаме особени поводи за радост. Най-успешната ни биатлонистка в състезанията валидни за Световната купа е Деси Стоянова. Тя единствена попадна на два пъти сред точковите резултати 33-та в спринта и 37-ма в преследването в Йостерзунд - Швеция в самото начало на сезона и така се нареди на79-та позиция в генералното класиране с актив от точки.

Емилия Йорданова няма спечелена точка до момента. Нейните най-добри изяви през този сезон бяха в щафетните дисциплини, особено новия формат - така наречената единична 12 смесена щафета. Това състезание бе включено в програмата на  кръга в Ново Место - Чехия,където Емилия в тандем с Краси Анев заеха призовото 8-мо място, голям принос за което имаше отличната ѝ и бърза стрелба. Участие в старовете за Световната купа записаха и Стефани Попова (най-добро постижение 88-ма на спринта в Руполдинг) и Дафинка Коева (84-та на спринта в Ново Место).

По време на Европейското очевидно Емилия бе в най-добра кондиция от българките.Тя завърши на 15-то място в индивидуалната дисциплина с 6 пропуска в стрелбата, което се оказа една от добрите стрелби в този ден, а на спринта бе 21-а с 10 точни изтрела.

След броени дни започват  най-важните стартове за сезона включени в програмата на Световното първенство. Началото е на 5-ти март със смесената щафета. България има три сребърни и три бронзови медала от световни първенства, всички спечелени от женското направление. При мъжете за сега най добрите резултати са две 5-и места, дело на именитият ни биатлонист Владимир Величков през 1983г.- спринт в Беларус и 1985 спринт в Руполдинг- Германия и 6-то място на Спас Златев по време на Световното първенство във Файстриц – Австрия през 1989 година. Надежда за добро представяне има и на шампионата в Контиолахти с оглед постиженията на Краси и Влади до момента.

Успех на всички български биатлонисти!

Ива Шкодрева специално за Sporta.bg