С картофи, сирене и русенско варено на Олимпиада във Ванкувър

Генералният секретар на федерацията и старши треньор на националния отбор Георги Вергов оцени като добро представянето на двамата ни състезатели по шейни Петър Илиев и Иван Папукчиев на Олимпийските игри във Ванкувър.

 

В потвърждение на думите си той посочи, че единствено българите и още двама техни колеги са участвали като абсолютни аматьори и класирането им в задната част на тоблицата е напълно оправдано.

 

Средствата за подготовка, които федерацията получава от спортното министерство, са крайно ограничени и не позволяват да се провежда целогодишен тренировъчен процес. Шейните нямат пари и за олимпийска подготовка, за разлика от други видове спорт, които държавата подпомага.

 

По тази причина Петър Илиев и Иван Папукчиев не са заминали за Лилехамер, Норвегия, където състезателите от другите страни са се усъвършенствали на предолимпийски лагер. Двамата ни сънародници се спускат с най-евтините шейни, които сами настройват по време на самата надпревара. Дори заплати, хонорари и командировъчни са непознат лукс за тях.

 

БФ Шейни получава годишно 76 000 лв за материална база и за проявите от спортния календар.

 

"Когато отиваме на състезания си носим картофи, сирене и русенско варено", сподели в Пресклуб "България" Петър Илиев.

 

Въпреки появилите се информации, че се отказва от спорта, той няма намерение да се разделя със шейните. Ако не се спуска самият той, ще тренира подрастващите. Според Илиев трагедията във Ванкувър с грузинския състезател се дължи на конструкцията на улея, който е бил "по-бърз" с 10 км/ч от този в Торино и с 20 км/ч от всички останали съоръжения по света. Очаква се в Сочи да бъде още по-опасно.

 

След нещастието в Канада Международната федерация ще наложи по-строг контрол върху мерките за безопасност на състезателите, но и ще подпомогне по-слабите участници в подготовката им за големи форуми, смята Вергов. Това се налага също от гл. т. на защитеност на състезателите, тъй като състезателите с по-ниски резултати са изложени на по-голям риск от инциденти. Ръководството на родната централа все пак е оптимистично настороено и обещава след 4 години в Сочи да се представим с пълен състав при шейните /мъже, жени и двуместни шейни мъже/.