Йохауг отне една важна титла на Бьорген в ски бягането

снимка: БТА/AP

Миналогодишната крайна победителка в Световната купа по ски бягане Терезе Йохауг (Норвегия) наруши тоталната доминация досега през сезона на сънародничката си Марит Бьорген и грабна световната титла в дисциплината скиатлон (15 км) на шампионата на планетата в шведския зимен център Фалун.

С постижението си Йохауг стана първата жена с пълен комплект медали в скиатлона, тъй като през 2011-та спечели бронза, а през 2013-та остана втора, единствено зад Бьорген.

Йохауг също така спечели пета титла от Световно първенство по ски северни дисциплини за Норвегия и се изравни на второ място във вечната национална класация по този показател с Бенте Скари – отново единствено Бьорген с 13 има повече от Терезе.

Бьорген финишира на шесто място във Фалун с изоставане от 1:33 минути спрямо шампионката, след като не можа да се включи в откъсващата се груба в края на надпреварата.

Астрид Уренхолд Якобсен, също от Норвегия, се пребори драматично за сребърния медал с фаворитката на домакините Шарлоте Кала (Швеция), като само 0.3 секунди разделиха борбата за останалите места на подиума.

Руснакът Максим Вилегжанин стана световен шампион на скиатлон за мъже на световното първенство по ски-северни дисциплини - 30 километра ски-бягане, 2 по 15 километра бягане класически стил и бягане свободен стил, което се провежда във Фалун /Швеция/.

На финала 32-годишният руснак Вилегжанин изпревари с 0,4 секунди олимпийския шампион от Сочи-2014 година и световен шампион в дисциплината от 2013 година Дарио Колоня от Швейцария. Бронзовия медал спечели Алекс Харви от Канада, който изостана с 1,6 секунди от Вилегжанин.

Единственият български участник Веселин Цинзов завърши на 39-то място с време 1:21,50 часа, изоставайки с 5,24 минути от световния шампион Вилегжанин.

Точно 60 скиори завършиха днешното състезание по скиатлон във Фалун. Максим Вилегжанин, който има три сребърни олимпийски медала от Сочи-2014, за първи път спечели в кариерата си "злато след три сребърни и един бронзов медал от световни първенства.