Марсел Хиршер е шампион в слалома

снимка: БТА/AP

Австриецът Марсел Хиршер, 4-кратен носител на световната купа по ски-алпийски дисциплини, спечели малкия кристален глобус в дисциплината слалом с победа в старта в Мерибел, Франция.

Той изоставаше в първия манш, но великолепно второ спускане му донесе крайния успех. Хиршер завърши на трето място в първия манш и на второ във втория, но неговото комбинирано време от 1:33.53 (46.86/46.67) минути му спечели състезанието.

Второто място, с пасив от 0.83 секунди, остана за италианеца Джулиано Рацоли, докато трети на почетната стълбичка се класира руснакът Александър Хорошилов. Той изостана на 1.09 секунди срещу времето на Хиршер.

Първият манш в Мерибел беше спечелен от италианеца Стефано Грос, който обаче финишира едва 16-и във второто спускане и с това не успя да се класира на подиума. Французинът Жан-Баптист Гранж беше най-бърз във втория старт за деня, но това му отреди едва девето място.

Хиршер, който в събота спечели четвъртата си световна купа в ски-алпийските дисциплини, вече има осем победи за сезона. Три от тях бяха спечелени в дисциплината слалом, която австриецът печели в трета поредна година. Хиршер завърши сезона в дисциплината с 23 точки преднина срещу германеца Феликс Нойройтер, който беше едва 12-и в Мерибел след груба грешка в първия манш.

Австриецът завърши сезона за световната купа със сбор от 1448 точки, докато вторият Кьетил Янсруд от Норвегия има 1288.