Седем олимпийски шампионки в Банско

снимка: БТА

Седем носителки на златни олимпийски медали в алпийските ски ще се включат в трите състезания от Световната купа в Банско от 27 февруари до 1 март. Участие в пиринския курорт за двата старта в супергигантския слалом и алпийската комбинация са дали 52 скиорки от 20 страни.

От тях с олимпийски титли са Анна Фенингер (Австрия), Тина Мазе (Словения), Линдзи Вон (САЩ), Виктория Ребенсбург (Германия), Джулия Манкузо (САЩ), Доминик Гизин (Швейцария) и Андреа Фишбахер (Австрия).

Световни шампионки от идващите в Банско са били Анна Фенингер, Елизабет Гьоргъл, Никол Хосп и Михаела Кирхгасер (Австрия), Тина Мазе, Линдзи Вон и Теса Уорли (Франция). "Дългоочакваният старт за световната купа вече чука на вратата.

Елитът в женските алпийски ски ни идва на крака в Банско и така се продължава традицията България да е трайно в календара на Международната федерация по ски. Подготовката за състезанията върви по план и вече на 90 процента от цялата инфраструктура е изградена, а пистата е напълно готова", обяви шефът на БФСки и председател на организационния комитет на състезанията Цеко Минев.

"Отразяването на тази Световна купа ще постави и рекорд по брой на журналисти. Вече над 300 от цял свят са се акредитирали. Стартовете ще бъдат предавани от 28 телевизии, като директно ще гледат и в Китай.

За цялата подготовка на стартовете в Банско се грижат около 1000 човека, като причината за тази голяма бройка е изнасянето във високата част на планината на сериозна инфраструктура, която без човешки труд няма как да се случи. Именно заради това Световната купа в Банско ще бъде най-мащабното събитие за България за годината", допълни Минев.

Само на разположение на директора на състезанието Валентин Стефанов за подготовка на пистите за двата старта са 200 (работещи по трасето) и още 100 души, които при обилен снеговалеж ще се включат в избутването му от пистата.

"От снощи до тази сутрин имаме паднал 15 см нов мокър сняг. Заради прогнозата, че на 26-и през нощта ще вали отново сняг закупихме 100 броя челници, които да бъдат ползвани от екипа, който ще работи и през нощта, за да бъде избутан на ръка снега от трасетата. Времето може да изненада хората в градовете, обаче нас на пистата не може да ни изненада", заяви Стефанов.

Той допълни, че пистата е изключително твърда и ще издържи и за трите старта. За пореден път за подготовката на стартовете от Световната купа в Банско помагат и 50 души от 101-и алпийски батальон в Смолян към Министерството на отбраната.

Министър Красен Кралев, заяви, че е много доволен от работата, която организационния комитет е свършил. "Това домакинство е може би най-важното, на което страната ни ще бъде домакин през 2015 година, заяви Кралев.

"За нашия екип финансовата помощ, която държавата оказва за провеждането на това състезание е най-добрата инвестиция за реклама на България и на зимния ни туризъм. С ангажирането с подобни домакинства Българска федерация ски е на прав път, защото така рекламира българския зимен туризъм. Горди сме с начина, по който България се представя в тези домакинства", допълни Кралев. Очакваната телевизионна аудитория за всеки един от стартовете е около 200 млн. души.

БНТ ще излъчва директно трите старта по БНТ1 и БНТ HD, като пред всеки ще има студио с интересни гости. Вицепрезидентът на БФСки и на оргкома на Световната купа Георги Бобев разкри, че състезателното трасе, което е подготвено, е над 3 км дълго и за него са били нужни 30 дни.

Стадионът на финала е с трибуна за 5000 души. Има изградена и голяма фен зона, в която ще има много забавления за хилядите зрители от организационния комитет и спонсорите. "Има изградена допълнителна маршрутна линия от Банско до Бъндеришка поляна, която е с 60 микробуса и ще вози всички с билети за състезанията и карти за лифта", допълни още Бобев.

"Надяваме се, че с всички съпътстващи събития да направим така, че хилядите зрители да усетят духа на Световната купа по ски. Допълнителният старт в супергигантския слалом в петък със сигурност ще има отношение към борбата за спечелването на големия кристален глобус.

Вероятно развръзката ще дойде именно този уикенд и именно заради това интересът на целия свят ще бъде ангажиран именно със стартовете в Банско от 27 февруари до 1 март", каза още той.

Ски федерацията е предоставила безплатни билети за състезанията на ски клубовете, за да могат и най-малките алпийци да се докоснат до магията на Световната купа, защото техните усмивки и положителни емоции са най-важни за нас". Бобев допълни, че в помощ на организацията са и 80 доброволци.

"Използвам случая да поканя всички екологични организации, които желаят да бъдат част от това събитие и да презентират своите ценности и идеи, да заповядат. Ще имат свое място във фен зоната, където да развият своите тези и да запознаят хората с това, което правят", заяви Бобев.

Председателят на организационния комитет Цеко Минев покани представители на неправителствените организации да се включат и като доброволци за Световната купа. Той даде за пример завършилото преди дни Световното по ски във Вейл и Бийвър Крийк (САЩ), където опазването на природата върви ръка за ръка с развитието на зимния спорт и туризъм.

"Над 250 представители на американските екологични организации помагаха като доброволци в провеждането на шампионата на планетата. Защо това да не се случи и в България?", попита Минев.

Независимо че Световната купа по ски в Банско е най-мащабното спортно събитие в България за 2015 година, туристите в ски зона Банско няма да бъдат ощетени. От общо 19 писти в ски зоната за тренировки и състезания ще бъдат затворени само 4 писти.

С оглед създаването на нормално придвижване на зрителите към Бъндеришка поляна се спира движението на лични автомобили от Банско към ски зоната в дните от 27 февруари до 1 март в 17,00 часа. Непосредствено след официалното откриване на Световната купа на 27-и февруари присъстващите журналисти са поканени на традиционната кулинарна изложба на бански специалитети.

Тя ще се проведе в Дома на изкуството, който се намира зад паметника на "Никола Вапцаров". Специално за стартовете за СК в Банско за първи път се организира през зимата и "Snow Cinema" с филми за ски и сноуборд. Зимната киномания ще се състои от 24 до 27 февруари в киносалона на новия посетителски информационен център в Банско. Началото на прожекциите всеки ден е от 18,00 ч.

Програма на стартовете на СК в Банско
25 февруари
Пристигане на отборите в Банско
26 февруари
10,00 - 11,00 - Свободни тренировки
17,00 ч - Техническа конференция (х-л "Стражите")
27 февруари
12,00 ч - Старт Супер-Г (писта "Марк Жирардели")
17,00 ч - Техническа конференция (х-л "Стражите")
18,00 ч - Официално откриване, награждаване на призьорките от
първия Супер-Г и теглене на жребия за Супер-Г на 28-и
28 февруари
11,15 ч - Супер-Г (писта "Марк Жирардели")
17,00 ч - Техническа конференция (х-л "Стражите")
18,30 ч - Награждаване на призьорките от втория Супер-Г, теглене
на жребия за Алпийската комбинация на 1 март
1 март
10,00 ч - Алпийска комбинация - старт първа дисциплина - Супер-Г
(писта "Марк Жирардели")
13,00 ч Алпийска комбинация - старт втора дисциплина - слалом
(писта "Томба")
14,00 ч - Церемония по награждаването (финална зона)
16,00 ч - Отпътуване на отборите от Банско