Стефан Присадов за Sporta.bg: Основната ми цел е Световното

галерия:

снимка: Guliver/Getty Images

Стефан Присадов е един от малкото български състезатели по ски алпийски дисциплини, които имат шанс и способности да се вредят в топ 30 на надпревара от най-висок ранг – Световна купа.

Българският национал, за съжаление, не може да се мери със суперзвездите от Белия керван засега през сезона, защото е измъчван от тежка контузия в коляното – разкъсване на латералния менискус.

В специално интервю за Sporta.bgПрисадов изрази разочарованието си, че е пропилял възможността да се възползва от отличните условия на подготовка, за да бъде напълно готов за началото на кампанията в Световната купа.

Въпреки че физическите му проблеми ще отложат излизането му на пистата в състезателна обстановка чак за след Нова година, Стефан не губи фокус от целите си за настоящата кампания – класиране в топ 30 на слалом от Световната купа и място в топ 15 по точки в таблицата за Европейската купа.

Ето как Стефан Присадов отговори на въпросите на Sporta.bg:

4057322

Първите въпроси са за физическото ти състояние – как получи контузията, каква е тя и как върви възстановяването?

Физическото ми състояние е добро, за съжаление получих контузия на дясното коляно на загрявката преди първия слалом от Световната купа в Леви.

Първоначалните прегледи не показаха нищо сериозно, но в последствие се наложи операция, която ми беше направена на 05.12.14. И за жалост, ще пропусна целия месец и ще започна тренировки след Нова година.

Беше обявен за старт на 16-ти ноември в Леви, но така и не се включи в състезанието – какво се случи?

4053226

Самата контузия не е причинена от падане, а просто в края на един ляв завой тежеста на тялото ми остана назад, опорната ска (дясната) рязко дозави и аз не можах да компенсирам и коляното се усука.

След подробни прегледи се установи частично разкъсване на латералния менискус и малко проблеми с подлежащия хрущял. За сега възтановяване върви добре и ако продължава така, смятам, че ще се кача на ски след Коледа, за да пробвам как е.

Как проведе подготовката си и доволен ли си от нея, предвид контузията, която получи?

Подготовката беше на много високо ниво, но за жалост нямах възможност да участвам в първите стартове от Световната и Европейската купа, за да видя къде се намирам спрямо конкуренцията. Физическата подготовка също е на ниво, цяло лято работихме здраво с отбора и всичко е както трябва да е.

4128463

Кога очакваш да се включиш в някой старт от Световната купа? В други „купи“ ще участваш ли?

За следващо участие в старове от Светона и Европейска купа не мога да говоря в момента, защото първо трябва да се върна към тренировките да влезна в спортна форма и тогава към състезания.

Имаш ли поставени цели пред себе си този сезон, след като се възстановиш?

Основната ми цел за тази година е Световното първенство във Вейл (САЩ) през февруари, както и завършване в първите 15 по точки за слалом за Европейската купа. И влизане в първите 30 на слалом в Световната купа, но след тази контузия не мога да планирам.

4071425

След Олимпийските игри в Сочи чувстваш ли се по-опитен пред предизвикателствата в алпийските ски?

 

Олимпийските игри са голям форум и за мен беше трудно, може би от психологичекса гледна точка, но, да, сега определено мисля, че имам повече опит.

Кой, според теб, ще спечели големия кристален глобус и кой ще доминира в слалома този сезон?

Фаворитите са двама Марсел Хиршер и Шетил Янсруд, а в слалома доминиращи ще са Марсел и Хенрик Кристоферсен, но не трябва да забравяме и Феликс Нойройтер.