Шведка спечели слалома пред собствена публика

снимка: БТА/AP

Представителката на домакините Мария Пиетиле-Холмнер спечели слалома от Световната купа по ски алпийски дисциплини в шведския зимен курорт Оре.

28-годишната Пиетиле-Холмнер финишира с общо време от 1:43.65 минута, след като беше най-бърза в първия манш с 51.81 секунди, а в последствие със солидно второ спускане запази лидерската си позиция. Така тя записа трета победа в кариерата си за Световната купа и първи успех от януари 2011 година.

Пиетиле-Холмнер стана и първата шведка, която печели голямо алпийско състезание на родна земя. На второ място само на 6 стотни от секундата се нареди Тина Мазе от Словения, а трета остана друга шведка Фрида Хансдотер с пасив от 32 стотни. Олимпийската шампионка Микаела Шифрин от САЩ остана четвърта на 34 стотни от секундата зад победителката.

19-годишната американка беше шеста след първия манш, но с най-добро второ спускане прогресира с две позиции. В класирането за малката Световна купа в дисциплината Хансдотер води с 220 точки след три от девет слалома, пред Мазе с 209 точки и Пиетиле-Холмнер с 200 точки.

В генералното подреждане след 9 от 34 старта води Мазе с 560 точки, пред защитаващата големия кристален глобус от миналия сезон Ана Фенингер (Австрия) с 303 точки и Катрин Цетел (Австрия) с 290 точки.