Линдзи Вон триумфира във второто спускане за сезона

снимка: БТА/AP

Американката Линдзи Вон спечели второто спускане за сезона от Световната купа по ски-алпийски дисциплини в Лейк Луис (Канада), а САЩ постигна исторически подиум.

За 30-годишната Вон това беше едва второ състезание след дълго отсъствие поради контузия. В първия старт в канадския зимен център тя завърши осма, а във втория стигна до победата с 1:50.48 минута. За нея това е 60-и успех в кариерата.

Втора на 49 стотни от секундата финишира Стейси Кук, а трета е Джулия Манкузо на 57 стотни. Това е първи подиум за САЩ за мъже и жени в историята на алпийските ски.

Линдзи Вон беше извън спорта около година заради операция на коляното. Тя имаше само четири състезания през декември 2013-а година, след като за пръв път получи контузията през февруари същата година.

"Беше доста дълго завръщане. Сега ще му се насладя. Надявах се само да бъда сред първите пет. Знам, че мога да спечеля, но не съм очаквала да го направя толкова бързо. Това е перфектното завръщане", каза Вон след състезанието.

За американката това е 15-а победа в Лейк Луис. С общо 60-те си успеха тя се доближи само на два от рекорда на Анемари Мозер-Прьол от Австрия. Джулия Манкузо заяви, че е "страхотно Линдзи да се върне на върха" и нарече нейното завръщане след контузиите "впечатляващо".

Олимпийската шампионка и победителка в първото спускане в Лейк Луиз Тина Мазе (Словения) финишира осма с 1:51,37 минута.

В класирането за малката световна купа в дисциплината Мазе и Вон имат по 132 точки. Словенката е лидер в генералното класиране за Световната купа след 6 от 34 старта с 320 точки.

Втора е Катрин Цетел (Австрия) с 250 точки, а на трета позиция е Ана Фенингер (Австрия) с 231 точки.