Изхвърлиха Ванеса Мей от ските за четири години заради фалшифи резултати

снимка: БТА/AP

Цигуларката Ванеса Мей беше лишена от правото да участва в състезания по ски за срок от четири години, след като се оказа, че резултатите й от квалификационните състезания за олимпиадата в Сочи са били фалшифицирани, съобщиха от Международната федерация по ски.

Комисия на централа е установила "манипулация" в резултатите от квалификациите на състезаващата се за Тайланд Мей в Словения. Именно там 36-годишната цигуларка покри норматив за участие на зимната олимпиада.

В резултат на решението Мей е дисквалифицирана от протоколите на олимпийските игри в Сочи. Там тя се състезаваше с фамилно име Ванакорн, завърши последна от 67 стартирали в гигантския слалом с 50 секунди изоставане от победителката Тина Мазе.

"Проучването показа убедително, че резултатите от четирите състезания за жени, които са се провели на 18 и 19 януари в Крвавец (Словения) са манипулирани", се казва в решението на ФИС.

Федерацията наказа между една и две години петима официални лица от Словения и Италия, които са участвали в скандала. Мей може да обжалва наказанието си пред Арбитражния спортен съд в Лозана.