Алберт Попов с успешен дебют в Световната купа

снимка: SKI.BG

17-годишният българин Алберт Попов направи своя дебют в Световната купа по ски-алпийски дисциплини в Зьолден (Австрия).

Със 71-ви стартов номер той кара много стабилно, въпреки изровената от топлото време писта, и финишира 57-ми - на 2,75 секунди от 30-ото място, даващо право за участие във втория манш на гигантския слалом.

"Досега не съм имал такова тежко спускане и се радвам, че се преборих и финиширах. Доста адреналин, доста тръпка. Нищо не ме смути. Бях на 100 процента през цялото време и дадох всичко от себе си.

Това, че съм най-малък днес показа, че нищо не е недостижимо. Те са по-добри от мен сега. Всеки може да стигне до това ниво с много труд и усилия", каза Попов, цитиран от БТА.

Той получи поздравления на финала от президента на БФСки Цеко Минев. "Алберт кара без видими грешки и то при това топло време, изровена писта и с този заден стартов номер. Мисля, че това талантливо момче има много голям потенциал.

Сега му трябва да си подобри точките в ранглистата на ФИС, за да може да стартира с 10-15 номера по-напред и така ще има по-голям шанс за влизане в топ 30", каза Минев.

Директорът на алпийците Иван Каневчев, обяви, че в щаба са много доволни от показаното от Алберт Попов.

"Той показа какво може и най-вече, че има потенциал, а това е най-важното. Ако продължава така се надяваме, че ще имаме скоро нов българин след Петър Попангелов сред най-добрите в света, който да ни радва", категоричен беше Каневчев.