България започна със загуба СП по хокей на лед в София

галерия:

Българският национален отбор допусна поражение с 5:2 от Нова Зеландия на старта на Световното първенство по хокей на лед до 18 години в дивизия III, група А, което официално бе открито в Зимния дворец в София днес. Това бе и последният мач за деня.

 

Срещата беше равностойна до края на втората третина, след което Нова Зеландия взе инициативата и не я изпусна до края, не оставяйки никакви съмнения в превъзходството си. Първо юношите на Нова Зеландия поведоха с 2:0 след попадения на Джордж Кослет в първата и Каху Джойс във втората част.

 

След това обаче младите "лъвове" стигнаха до равенство - 2:2 с по един гол във втората и третата част, съответно на Николай Божанов и Валентин Боцев. След второто попадение на българите обаче, до края на мача новозеландците отбелязаха три безответни гола на Фрейзър Елис, Брадли Епс и Томас Ричардс, за да се поздравят с успех на старта на шампионата.

 

Преди първият мач на българските национали, се състоя официалната церемония по откриването на Световното първенство, на която присъстваха заместник министърът на физическото възпитание и спорта доц. Лазар Каменов, членът на управата на световната федерация по хокей на лед (IIHF) Ернест Алианчич и президентът на родната централа Красимир Кръстев.

 

"Поздравявам ви с добре дошли в красивата ни столица София", каза доц. Каменов. "Желая ви на този лед да покажете най-доброто, на което сте способни и да отнесете в родината си приятни спомени от България. Желая късмет на всички и нека победят най-добрите."

 

Ернест Алианчич също пожела успех на състезателите и изказа задоволството си от условията в Зимния дворец.

 

"Домакини сме на поредно световно първенство и искам да благодаря на международната федерация за доверието", заяви пък президентът на Българската федерация по хокей на лед Красимир Кръстев.

 

Преди официалното откриване се изиграха първите два мача от надпреварата. Мексико загуби от Белгия с 2:5 (1:1, 0:0, 1:4). "Ацтеките" дори поведоха с 2:1 в третата част, но допуснаха 4 късни гола и претърпяха поражение. Южна Африка пък катастрофира с 0:11 от Китайско Тайпе (0:6, 0:2, 0:3).

 

Резултати от първите мачове:

 

Нова Зеландия - България - 5:2 (1:0, 1:1, 3:1)
Мексико - Белгия - 2:5 (1:1, 0:0, 1:4)
Република Южна Африка - Тайван - 0:11 (0:6,0:2,0:3)

 

Програмата за утре:

 

12:00 часа Белгия - Китайско Тайпе

15:30 Нова Зеландия - Мексико

19:00 България - Южна Африка