Тренто спечели Купата на Италия след вдъхновяващ обрат

снимка: trentinovolley.it

Итас Диатек Трентино (Тренто) спечели Купата на Италия след драматичен финал в зала „Лотоматика" в Рим, като обърна резултата от 0:2 до 3:2 срещу Лубе Банка Мачерата.

 

Възпитаниците на Радостин Стойчев изоставаха в първия гейм, който продължи половин час с 21:25, а във втория отстъпиха с 22:25 за 28 минути.

 

Последва обаче фамозен обрат, започнал след 25:22 в третата част (29') и още по-убедително спечелване на четвъртия сет - 25:21, като Тренто поведе с 8:1 още на първото техническо прекъсване.

 

Вълнуващият тайбрек премина през няколко въртележки на резултата, като Матей Казийски и Османи Хуанторена бяха основните фигури в редиците на Радо Стойчев. Самият капитан на еврошампионите направи феноменална атака за 13:11, след като преди това бе отразил впечатляващо мощен сервис на Кристиан Савани.

 

Казийски бе човекът, който наниза последната решаваща 18-та точка в тайбрека, след като скочи на блокада и само след секунди се озова в прегръдките на съотборниците си.

 

Цветан Соколов бе предимно на резервната скамейка, но все пак се включи в игра през третия гейм, когато именно стартира обрата на Тренто.


Османи Хуанторена стана топреализатор за победителите с 22 точки и бе определен за MVP на финала, а Ян Щокър също се представи на високо ниво, нанизвайки 21.

 

Матей Казийски се отчете с 12 пункта, а Цецо Соколов завърши успешно 1 атака по диагонала.

 

За Лубе Банка най-много точки отбеляза словенеца Игор Омърсен - 26, докато Симоне Пароди добави 16, а Драган Станкович - 14.

 

 

Мачерата започна по-силно срещата и водеше в първия гейм след първото техническо прекъсване (8:7), а след това успя да направи серия от пет поредни точки, за да се откъсне с 15:12.

 

Това провокира Радостин Стойчев да поиска таймаут, като след него играчите на Тренто се мобилизираха и изравниха резултата, който до 20-ата точка вървеше наравно, благодарение най-вече на Хуанторена.

 

За съжаление обаче в решителен момент при 20:22 Матей Казийски не можа да завърши успешно атаката си и Драган Станкович му направи блокада. В крайна сметка Лубе Банка затвори с 25:21 в гейм, продължил цели 30 минути.

 

Вторият сет протече също в полза на Мачерата, като отново някъде до средата резултатът вървеше наравно (14:14), преди съперниците на Казийски и компания да натрупат аванс от три пункта.

 

Мощните сервиси на италианските национали Драган Травица и Кристиан Савани отново не позволяваха на Тренто да се върне в резултата и благодарение на техните начални удари Лубе Банка поведе с 2:0 в геймовете след 25:22.

 

Трентино започна големия си обрат в третата част на срещата, когато Стойчев реши да направи смели промени в състава си и пусна в игра Цветан Соколов и Жигадло на местата на Ян Щокър и Рафаел.

 

Така световните шампиони заличиха по-голямата част пасива си при 11:15 и с ас на Хуанторена се доближиха до 17:18. Казийски направи успешна блокада, за да обърне резултата в полза на своя отбор при 20:19, а доминацията на Тренто в последните минути бе затвърдена от Джурич и Бургщалер, които се разписаха за 24:21. Грешка от сервис на Пайенк даде гейма на шампионите - 25:22 и намаляване до 2:1.

 

Четвъртият гейм започна отлично за Итас Диатек, които явно бяха окрилени от възможността да вкарат мача в тайбрек и поведоха набързо с 8:1 на първото техничско прекъсване. Играчите на Стойчев се поотпуснаха от този момент нататък, но въпреки това поддържаха комфортен аванс - 16:12 и 19:14. В крайна сметка резултатът бе изравнен на 2:2 след 25:22 и публиката се наелектризира преди предстоящия тайбрек.

 

Началото на вълнуващата кулминация в мача бе в полза на Тренто, който поведе с 5:3 след успешни атаки на Хуанторена, за когото през целия двубой могат да се кажат само комплименти.

 

Постепенно Мачерата изравни резултата и дори осъществи обрат от 6:7 до 9:7, благодарение на дискусионни съдийски отсъждания в ущърб на Итас Диатек.

 

Нервите обаче отстъпиха пред тактическото надиграване в мача и Тренто търпеливо изчакваше моментите да нанася решителните си удари, за да се върне отново напред.

 

При 12:11 Казийски по изключителен начин спаси сервис на Савани и след това изтича до мрежата, за да направи решителна забивка и чрез блок-аут да изведе Итас Диатек до 13:11.

 

Първият мач-бол за шампионите дойде при сервис на Травица, който с помощта на мрежата финтира посрещачите на Тренто и изравни за 14:14.

 

Решителната 18-та точка за възпитаниците на Радо Стойчев бе отбелязана от Казийски, който скочи на блок заедно с Бургщалер и успя да спре атаката на Омърсен, за да ознаменува триумфа на Тренто.