Данчо Лазаров: България ще кандидатства за две европейски първенства

снимка: SPORTA.BG

България ще кандидатства съвместно с Турция за домакинствата на европейските първенства по волейбол за мъже и жени през 2015 година. Според президента на БФВолейбол Данчо Лазаров тази кандидатура има сериозни шансове да спечели домакинството на някой от двата шампионата на Стария континент.

 

Евентуалните градове домакини от българска страна са София и Варна, като Лазаров има уверението, че Дворецът на културата и спорта в черноморския град разполага с необходимия лиценз за провеждането на събитие от подобен висок ранг.

 

"Това е прецедент - две страни да кандидатстват за домакинството и на двете европейски първенства. Първоначалната договорка е евентуалният финал на европейското първенство за мъже да бъде в София, докато финалната среща при жените - в Анкара.

 

Залата във Варна отговаря на всички необходими изисквания. Имаме и подкрепата на премиера. Най-рано през септември тази година ще стане известно дали България и Турция ще могат да приемат голям шампионат по волейбол.

 

Шансовете ни за подобно нещо са сериозни, но трябва да се лобира. България и Турция имат сериозни позиции при организирането на големи първенства", каза Данчо Лазаров, цитиран от БТА.

 

Според него домакинствата на олимпийската квалификация, както и на финалите на Световната лига ще бъдат генерална репетиция преди избора на домакини на Евро 2015 за мъже и жени.

 

"На мачовете в "Арена Армеец" през тази година трябва да създадем отлична организация и да покажем, че сме готови да приемем голямо първенство", добави Лазаров.

 

За момента е известно, че Естония и Финландия също ще издигнат обща кандидатура за финалите на Евро 2015 за мъже.