Тревоманът Спас Байрев аут от волея за 2 години

снимка: фейсбук

Пореден допинг скандал тресе спорта. А ситуацията е изключително комплицирана. 24-годишният Спас Байрев гори за 2 години. Волейболистът, който стартира сезона като лидер на "Левски" е аут от паркета за 24 месеца. Това е решението на Дисциплинарната комисия към Българския олимпийски комитет. Спас даде положителна проба за марихуана. Първо провинение за надеждата Байрев и сериозно наказание. Нищо против санкциите за провинили се спортисти. Тук обаче е интересно да се припомнят 2 любопитни казуса.

През 2009-а година Федерацията по плуване на САЩ спря състезателната дейност на Майкъл Фелпс за три месеца. Причината за наказанието са снимки на Фелпс, на изображенията се вижда как спортистът употребява марихуана.

"Това не е ситуация, в която са нарушени антидопинг правилата, но решихме да изпратим ясно послание до Майкъл, защото той разочарова много хора, включително стотици деца, които се занимават с плуване и го приемат като модел за подражание", обявиха от Федерацията по плуване.

Спортния арбитражен съд в Лозана, намали срока на санкцията на Мария Шарапова с девет месеца - от 2 години на 15 месеца. Правата на рускинята бяха спрени заради употребата на забранено вещество.

Към момента Майкъл Фелпс е тотална легенда в спорта. 23-кратен олимпийски шампион. Уникално, велико постижение на Фелпс. Интересно е, че американецът отправи сериозни критики към спортистите използващи забранени стимуланти, в дискусиите около Олимпиадата в Рио.

Шарапова пък е сред фаворитите за спечелване на "Ролан Гарос" 2017 и "Уимбълдън" 2017, а шансовете й за триумф тази година в Откритото първенство на САЩ изглеждат дори по-добри. Рускинята отново е в играта.

Спас Байрев пък е низвергнат, той се жалва, че не е получил подкрепа, очаквана от него. Любопитно е дали наказанието на диагоналът ще бъде намалено! А дали взетата от него субстанция или тази, използвана от Маша спомагат повече за високи резултати в спорта - е въпрос, който предизвиква интересни дискусии.