Младите волейболистки стартират участието си на европейското в Холандия

снимка: bgvolleyball.com

България за трети път ще участва на европейско първенство за девойки младша възраст (U18)

Дългото чакане преди началото на Европейското първенство за девойки младша възраст (U18) завърши и от събота (1 април) най-обещаващите състезателки на Стария континент ще летят в залата в холандския град Арнхем, за да покажат невероятните си способности. 

Къде и кога?

Изданието на Евроволей 2017 за девойки младша ще се проведе в Арнхем, Холандия, от 1 до 9 април. За втори път в историята този турнир ще се проведе в Холандия. През 2009 г. шампионатът се провежда в тази страна, когато Белгия печели страхотна победа и завоюва исторически златни медали.

Действащият шампион

Преди две години, когато турнирът се проведе в Пловдив и в Самоков, Русия спечели златото след петгеймов трилър срещу Сърбия на финала. Любопитното е, че нито един първенец до момента не е успявал да защити трофея си в следващото издание на Евроволей за девойки, откакто то се провежда в този си формат от 1995 г. 

Шампионите

Италия (1995, 2001), Полша (1999, 2013) и Русия (1997, 2015) са най-успешните отбори в тази възрастова група и са спечелили повече от половината турнири до момента (11). Отборите на Белгия, Хърватия, Германия, Украйна и Турция имат по една титла. И тези цифри показват, че всеки един тим има силите да спечели златото от Европейското първенство за тази възраст. 

Къде сме ние?

България не може да се похвали с особени успехи на европейската сцена в тази възрастова група, като участва само два пъти на европейски финали, завършвайки на седмо място в дебютното издание на турнира през 1995 г. и на 11-о място преди две години, когато бе домакин. 

Форматът

12-те отбора са разделени в две предварителни групи по 6 отбора. Играе се по системата всеки срещу всеки, като първите два от всяка група се класират за полуфиналите (на кръст).  В първа група са отборите на България, Германия, Италия, Холандия, Русия и Турция, докато във втора група са Гърция, Беларус, Полша, Румъния, Сърбия и Словения.  Отборите, заели трето и четвърто място, ще спорят за местата от пето до осмо, което ще им помогне и по пътя към Световното първенство в Аржентина по-късно през годината. 

Социалните медии 

Официалният хаштаг на турнира е #EuroVolleyU18W, като чрез него може да следите всичко най-интересно около турнира в социалните мрежи като Фейсбук, Туитър и Инстаграм. 

Всички мачове, както и тези от финалната четворка, ще се предават на живо по Интернет телевизията Laola1.tv, при това безплатно.

Програма за мачовете от Евроволей 2017 в Холандия, вижте ТУК.

bgvolleyball.com