Интервю с Теодор Салпаров: Съперничеството Левски-ЦСКА е религия! Само то ще върне волей феновете в залата

Най-успешният български състезател на поста либеро – Теодор Салпаров, е вторият ни гост в рубриката „Легенди за вечното дерби”. Емблематичният защитник е започнал кариерата си в ЦСКА и зад гърба си има доста мачове срещу вечния съперник „Левски”. Дългогодишният национал даде интервю за официалната ни страница във фейсбук след една от тренировките си с европейския клубен шампион „Зенит” (Казан).

- Спомняш ли си своето първо участие във вечното дерби?

- О, това беше още не пионери. Още от малки бяхме закърмени с идеята за важността на тези мачове и ги играехме във всички възможни възрастови групи. Не знам дали и сега е така, но през 90-те години ни възпитаваха, че в тези срещи излизаш като на война. Имаше много особен адреналин, който го изпитах в пълна сила като попаднах в мъжкия отбор. Може би в онези години бяха истински дербита между „Левски” и ЦСКА. След като заминах за чужбина нещата се промениха, финансова криза натисна и двата клуба и, общо взето все имаше разминаване между нивото на отборите. Публиката се поотдръпна и вечното дерби изгуби блясъка си. Сега обаче изглежда нещата се променят и това много ме радва.

- Близо 4000 фенове имаше на мача на ЦСКА с „Армсвил Волей” в „Арена Армеец”, над 2000 пък изпълниха „Универсиада” за срещата „Левски София” – „Фенербахче”. Завръща ли се интересът към двата клуба?

- Определено. Това е първата стъпка да се върнат феновете в залата. Съперничеството между „Левски” и ЦСКА е религия. То е от ранга на това между „Реал” (М) и „Барселона”, „Милан” и „Интер” и т.н. Без тези два клуба българският спорт няма да бъде същият и затова много се радвам, че се вижда такова положително развитие.

- За първи път мач между двата съперника ще се играе в „Арена Армеец” на 22 февруари. Какво очакваш от двубоя?

- Това е страхотно, за всеки състезател е мечта да играе в най-голямата зала. Пожелавам и на двата отбора да има повече фенове. Очаквам агитките да създадат страхотна атмосфера с хореографии и скандирания. Разбира се, силно се надявам да няма проблеми в залата и всички да се насладят на един празник.

- По твое време имаше ли преди мач закачки с играчите на другия отбор?

- Разбира се. Няколко дни преди срещата се даваха интервюта по медиите, хващали сме се на басове. Това са нормални неща и тъкмо те придават чар. Извън терена ние сме приятели, заедно сме и в националния отбор. Щом започне мачът обаче, ставаме врагове, защото всеки иска да спечели.

- Ще успееш ли да гледаш мача по телевизията?

- Да, на 22 февруари ще сме в Казан, началният час на срещата ми е удобен, защото ще сме свършили тренировка. Ще ми бъде много интересно да видя какво ще се получи.

- Каква е прогнозата ти замача?

- Като цесекар ми се иска моят отбор да победи. Виждам обаче, че „Левски София” набра скорост след трудното начало в първенството. Двата отбора не са се срещали през последните години в конкурентоспособни състави, но сега е различно. През първия полусезон ЦСКА спечели трудно с 3:2 в своята зала. За мен не е ясен победителят от предстоящия мач. Със сигурност срещата няма да приключи в три гейма.