Марица отвя Славия за няма и час в София

Марица (Пловдив) не допусна нова изненада срещу Славия (София) и този път спечели чисто мача си със столичния тим от женската Национална волейболна лига. След като през декември Белите станаха единственият тим успял да измъкне гейм срещу Жълто-сините от началото на първенството, днес шампионките бяха безкомпромисни и надиграха своите домакини в зала Панайот Пондалов с 3:0 (25:10, 25:9, 25:18)* след 57 минути игра.

Мачът от деветия кръг на редовния сезон в НВЛ се игра в студена зала, но ниската температура в залата не попречи на момичетата на Иван Петков да вземат своето. Пред погледа на няколко бивши български националки, като Ваня Гогова, Анета Германова, Илияна Петкова и Росица Янева, които бяха сред зрителите по трибуните, Марица превъзхождаше домакините през целия мач. Националният селекционер Иван Сеферинов, който е и президент на Славия, също беше в залата преди началото на срещата, но предпочете да тръгне към другата софийска зала, за да наблюдава по-интересния сблъсък между местния ЦСКА и Раковски (Димитровград).

Петков не подцени противника и влезе в мача с обичайните си титулярки. След кратко съпротивление от страна на Славия в началото на първия гейм, седем аса на пловдивчанки направиха голямата разлика и те взеха частта с разгромното 25:10. Наставникът на Жълто-сините започна със смените от втория гейм. Това не им попречи да тръгнат с мощно 5:0 и да докарат нещата до още по-убедителното 25:9, оформено след още пет аса и с блокада на Нася Димитрова за последната точка. В третия гейм и двата отбора допуснаха доста грешки, с което той стана най-оспорваният в мача. Все пак надмощието на шампионките продължи. Капитанката Радосвета Тенева направи шест точки в тази част, включително и последната с блокаут за 25:18.

Победителките направиха общо 14 директни точки от начален удар. Топреализатор на мача стана центърът на Марица Нася Димитрова с 9 точки (3 аса, 3 атаки, 3 блокади), следвана от Ради Тенева с 8. Най-резултатна за Славия беше Ася Динова с 6 точки.

Марица остава убедителен лидер във временното класиране, вече с 9 победи, 27 точки и 27:1 гейма. В десетия кръг пловдивчанки ще добавят в актива си служебна победа над отказалия се от участие в шампионата Бургас 2007 (Бургас). В следващия си мач шампионките посрещат втория в таблицата Раковски на 18 февруари от 18:00 б.в. в зала Пловдивски университет.