ЦСКА псуна отворено писмо до президента и премиера

снимка: Булфото

Ръководството на ВК ЦСКА публикува отворено писмо до Институциите в държавата във връзка със скандалното решение за затварянето на тренировъчната зала "Армеец", в която се готвят децата от школата на клуба.

Ето какво написа Александър Попов:

ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Г-Н РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ

ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

ДО МИНИСТЪРА НА ИКОНОМИКАТА Г-Н БОЖИДАР ЛУКАРСКИ

ДО РЪКОВОДСТВОТО НА „СОФИЯ ТЕХ ПАРК" АД

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР НА ИКОНОМИКАТА,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА-РЪКОВОДИТЕЛИ НА „СОФИЯ ТЕХ ПАРК",

Обръщаме се към Вас от Волейболен клуб ЦСКА с надеждата, с Вашата намеса да се разреши спорен казус между клуба и „София Тех парк" относно ползването на тренировъчната зала „Армеец", в която, вече повече от 40 години, тренират отборите от Детско-юношеската школа на ЦСКА.

На 08.12.2016 г. клубът получи официално писмо от „София Тех парк" АД, с което бяхме уведомени, че тренировъчната зала „Армеец" /сграда № 6 с идентификатор 68134.4081.5017.6 и административен адрес бул.„Цариградско шосе" 111/, ще бъде затворена. С това решение, на практика, Детско-юношеската волейболна школа на клуба, в която спортуват над 200 деца, се обрича на гибел. Защото нито „София Тех Парк", нито Министерството на спорта осигуряват алтернативна зала, в която да тренираме. Вие сами, не по зле от нас, знаете какъв огромен проблем е намирането на подобна зала в София.

От 1970 г. до 2016 г. Детско-юношеската школа развива тренировъчната си дейност по волейбол в същата тази зала. В нея са израснали много звездни състезатели - национална гордост на България. В началото на 2013г. внезапно, без никой по никакъв начин да ни предупреди, че нашата зала „Армеец" е попаднала в проекта на Министерството на икономиката - „София Тех парк", възникна огромен проблем за развитието на школата. Вратите на залата изненадващо бяха затворени още тогава!

В този ужасен период за Детско-юношеската волейболна школа, спасението ни бе в тогавашното ръководство на Министерство на икономиката, което разпореди обследване на залата за нейната сигурност. На 04.10.2013г. инж. Паскал Паскалев изготви технически доклад, според който сградата е конструктивно устойчива. Вероятно въз основа на този доклад, както и под натиска на спортната общественост, родителите и медиите, Министерството на икономиката и ръководството на „София Тех парк" АД ни предложиха безвъзмездно да учредят срочно ограничено вещно право на ползване. Така, година за година, школата на клуба продължи да ползва залата по предназначение. Ето защо бяхме изключително неприятно изненадани, че сега, без никаква конкретна причина, ръководството на „София Тех парк" АД взе решение да затвори зала „Армеец". В днешните трудни времена за българския спорт е нелепо функциониращо спортно съоръжение, в което спортуват ежедневно стотици деца, да затваря врати. Ако не се направи всичко възможно залата да продължи да функционира по предназначение, се извършва престъпление спрямо децата на град София. Волейболен клуб ЦСКА има изготвен план за това, как, заедно със заинтересованата страна в лицето на ръководството на „София Тех парк" АД, да намерим решение за създалата се неприятна ситуация, засягаща здравето и възпитанието на нашите деца.

Уважаеми господа, Волейболен клуб ЦСКА ежегодно извършва ремонтни дейности, необходими за сигурността на залата. Клубът е вложил доста средства, за да бъде тя функционална. Надяваме се, че ще вземете отговорно решение и няма да позволите този дом на волейбола да бъде затворен, оставяйки над 200 деца на улицата, без да могат да практикуват любимия си спорт. Със сигурност, сред тези деца са бъдещите шампиони, с които България ще се гордее на световните и олимпийските терени.

Разчитаме на Вашата бърза реакция, защото няма никакво време, „София Тех Парк" очаква да преустановим тренировъчната дейност в залата от 2.01.2017г. Вярваме, че с Вашата компетентна намеса това няма да се случи!

22.12.2016г.

С уважение:

Александър Попов

Изпълнителен Директор на ВК „ЦСКА"