Радо Стойчев: С удоволствие привличам българи в Тренто, но за момента не преговаряме с никого

снимка: cev.lu

Радостин Стойчев е, без съмнение, един от най-титулуваните български волейболни треньори. На специална пресконференция в столичния Парк хотел "Витоша" специалистът бе представен като посланик на Отбора на Надеждата, който ще представя страната ни на Световното първенство по футбол за бездомни в Шотландия. В благородната мисия Радо Стойчев ще си партнира с популярната певица Михаела Филева. След пресконференцията Радо Стойчев отдели внимание на медиите, като бе любезен да отговори на въпроси и специално за BGvolleyball.com.

- Ще останете ли в италианския Диатек (Тренто), след като се появиха информации, че може да се разделите с клуба?

- Слухове винаги има в края на сезона, даже още преди началото на плейофите, но вече съм свикнал с тези новини. Истината е, че имам предложения от доста клубове. През тази година имахме много труден сезон. Играхме на три финала, но не успяхме да спечелим нито един. Беше доста тежко, а сега в най-скоро време ще се определи бъдещето на клуба и на отбора. Зависи от президента и от Управителния съвет с привличането на нови спонсори. Все още нямаме основен спонсор за следващия сезон, но пък имаме доста сериозна помощ от страна на областта Трентино, както и от много малки спонсори, което е добрата новина и гарантира стабилно финансиране за бъдещ проект в Тренто. Липсва все още основният спонсор, но по тези въпроси се работи и скоро ще се изяснят нещата.

- А какво е вашето желание?

- Винаги съм декларирал желанието си. Не смятам, че трябва да се бяга от трудностите и не съм приемал предложенията на други отбори, защото смятам, че имах много голямо морално задължение към клуба, който ми даде първа възможност в Италия и ми предостави всички условия. Така, че винаги отговорът ми към другите е бил един и същ, докато проектът в Тренто съществува и върви, и има здрави основи. И винаги съм се чувствал длъжен да бъда част от този проект. Разбира се, за мен е важно и да имам възможността да работя на високо ниво, т.е. условията да са подходящи, за да имаме дори минимален шанс да се борим срещу най-добрите.

- Има ли нещо вярно в информациите за интерес на Тренто към българския диагонал Велизар Чернокожев?

- Това са спекулации, излезли в нашите медии. Не отговарят на истината. Велизар беше при нас през миналата година на подготовка само, защото имах желание да му помогна, след като бе в труден период и нямаше отбор и възможности да тренира. И затова го бяхме взели така, както преди началото на този сезон, когато дадохме шанс на трима други български състезатели. Целта не е да ги привлечем в отбора, а да им дадем възможност да тренират и да се развиват. Със сигурност в отбора на Тренто за следващия сезон вече подписан договор има Ян Щокър, който е бивш състезател на тима и се завръща. Също така на поста диагонал имаме играч от нашата школа - Габриеле Нели, който е много млад и талантлив. Така, че на поста диагонал клубът ще разчита на тези двама играчи.

- Ще остане ли Георги Братоев, който през последния сезон бе в отбора на Тренто?

- Георги помогна много през този сезон. Въпреки, че не игра много, той има съществен принос и в тренировъчния процес, и за много други неща. С включванията си успя да обърне развоя на важни мачове. Неговото бъдеще стана ясно наскоро, като има добри предложения от други клубове, където да играе като титуляр и за много по-добро заплащане. И ще бъде нормално и резонно, ако той премине в такъв клуб. Много ще се радвам, ако това се случи, защото наистина му желая всичко най-хубаво. Искам да се развие и да се реализира на добро ниво. При нас е по-трудно, тъй като на неговия пост имаме местен играч от школата, който е много млад и талантлив и спечели доста индивидуални награди. За Жоро в тази ситуация е малко по-сложно. Това не означава, че той не може да премине в клуб от високо ниво и да играе като титуляр.

- А твърденията за привличането на Виктор Йосифов?

- Тези неща са спекулации - и за Виктор, и за Велизар. С удоволствие винаги привличам българи, когато това е възможно, но винаги с оглед на необходимостите в клуба. За момента няма конкретни преговори с български играчи. - От Модена ли са най-настоятелни за подписа ви? - Не бих искал да коментирам предложенията, защото все пак е въпрос на етика. В много от отборите вече си имат треньор, а моят отговор бе категорично "Не!". Не само Модена, а и други италиански отбори, а и такива от други първенства. Разбира се, поласкан съм от интереса на Модена и от другите отбори, но отговорът ми беше "Не!".

- А имате ли в момента договор с Тренто?

- Имам действащ договор за още две години. В спорта и в живота договорите се подписват, за да се разтрогват. Освен това за мен по-важна е винаги мъжката дума, отколкото договора. Много пъти съм оставал и без договор, но като кажа нещо, гледам да го изпълнявам. Смятам, че човек трябва да казва това, което мисли и да прави това, което казва.

- След трите финала през този сезон, разпределителят Симоне Джианели коментира мъдро: "По-добре три загубени финала, отколкото да ги гледаш по телевизията".

- Така е. Да стигнеш до три финала в един сезон показва качествена работа на отбора и на клуба. Да ги загубиш обаче означава, че нещо ти липсва. И това не е малшанс. В клуба трезво оценяваме победите и загубите, но много хора изпаднаха в еуфория след трите финала, защото първоначалните прогнози не бяха в наша полза. Предпочитам да сме здраво стъпили на земята. Да, свършихме много, но знам, че можем повече.

- През лятото едно българско дете ще получи възможност да се докосне до детски лагер в Тренто. Разкажете малко повече.

- Това е част от програмата ни в академията, като искаме да предоставяме все по-големи шансове за развитие на нашите деца. Със сигурност, не само едно, а ще бъдат повече децата, които ще получат шанс за камп в Тренто, за да видят как е организиран волейбола там и по какъв начин се работи.