Историческа първа титла за Добруджа във волейболната Суперлига след нова лекция над Монтана

галерия:

снимка: volleyball.bg

Отборът на Добруджа спечели за първи път в историята си златните медали в родната волейболна Суперлига "Сами-М", след като в мач №4 победи с 3:0 (25:21, 25:21, 25:18) тимът на Монтана. В предишните срещи "зелените" постигнаха победи с 3:2 и 3:0, а гостуването си в Монтана загубиха с 3:1. 

Така за първи път в историята на клуба Мирослав Живков и възпитаниците му се окичиха със златото. Тимът на Добруджа участва в Суперлигата за трета поредна година, като през миналата година спечели Купата на България и загуби финала за титлата от Марек Юнион Ивкони (Дупница) след 5 мача.

Срещата започна по-добре за гостите, които с добра игра стигнаха до 6:4, което накара Мирослав Живков да вземе първа почивка в мача. При резултата 5:6 се стигна до дълго разиграване, при което Трифон Лапков игра с блокадата на Велизар Чернокожев и Алекс Грозданов, но главният съдия не видя това и присъди точка за домакините. Последва атака на Димитър Маринков през Любо Агонцев, но с пайп на Златко Кьосев резутлатът бе изравнен. Лошо посрещане в редиците на Добруджа доведе до първа техническа пауза в полза на гостите.

Страхотна единична блокада на младия Мартин Атанасов срещу Лапков доведе до 9:8 в полза на "зелените", но сервис в мрежата на Грозданов изравни резултата. Грешка в посрещане на Кьосев и либерото Добромир Иванов доведе до 14:12 в полза на Добруджа, а след прекрасна контратака на домакините, преднината им при второто техническо прекъсване набъбна на 16:13. До края на първата част домакините показаха стабилна игра и въпреки опитите на момчетата на Петър Шопов да изравнят резултата, добруджанци запазиха аванса и спечелиха първата част след 25:21 и блокада на Чернокожев.

4155435

Вторият гейм стартира равностойно и това се запази до 6:6, когато след успешна атака от тима на домакините и грешка на диагонала на Монтана Минчо Минчев се стигна до две точки преднина в полза на домакините - 8:6.

Срещата доста се разгорещи след техническата пауза. Първи при сигнал за мрежа на Гроздано, Маринков си позволи реплики към главния съдия, след което сервис на Агонцев, който тупна на линията бе отсъден в аут, което доведе до недоволството на Иванов, за което либерото получи жълт картон.

След като страстите се поуспокоиха, играчите на Миро Живков отново наложиха темпото си на игра и поведоха с 15:11. Очаквано втората техническа пауза бе на сметката на Добруджа, но преднината им бе значително намалена - 16:14. След сблъсък в полето на добричлии, либерото Христо Христов пострада, тъй като получи удар в главата от Георги Манчев, което доведе до пауза за Живков при резултат 21:18. Отборът на домакините спечели с 25:21 и втората част след атака в аут на Лапков от зона четири и по този начин тимът от Добрич е само на гейм от златните медали в родната Суперлига.

4155434

Втората част започна идеално за играчите на Петър Шопов, които поведоха с 5:3, след добри изяви на крайните нападатели и това доведе до първа почивка за Живков в гейма. След този таймаут не последваха особени промени в играта на "зелените" и се стигна до сериозен спад в играта им. След блок срещу Чернокожев и мрежа при блокадата на домакините се стигна до изоставане с 4:8 при първото техническо прекъсване.

След перфектно пускане на Маринков и разминаване между Агонцев и Латунов на мрежата се стигна до 8:9 и почивка за Петър Шопов. Нова успешна атака на Маринков и блокада на Чернокожев обърнаха развоя на срещата до 10:9 в полза на тима от Добрич. И още две точки в полето на домакините направиха резултата 12:10 в тяхна полза и това накара Шопов да вземе почивка. Успешна атака на Грозданов и единичен блок на Денис Чавдаров срещу Теодор Богданов направиха резултата 15:11. Нова блокада на Чернокожев, този път срещу Минчо Минчев, спечели втората техническа пауза за домакините при 16:11.

Преди мача

Играчите на Мирослав Живков са само на победа от първите в историята на тима златни медали от волейболната Суперлига "Сами-М". Те спечелиха двете си домакинства до момента съответно с 3:2 и 3:0, а миналата седмица загубиха гостуването си в Монтана с 1:3.

Днешната среща може да се окаже решаваща за "зелените", които при победа ще спечелят златните медали от родното първенство, което ще е за първи път в историята на тима.

Играчите на Петър Шопов пък със сигурност ще са мотивирани до краен предел, тъй като при успех днес те ще изравнят резултата в мачовете, а и следващата среща ще бъде в зала "Младост" в Монтана.