Първа крачка за България по пътя към Рио де Жанейро

галерия:

снимка: cev.lu

Отборът на България постигна първа победа на европейската олимпийска квалификация в Берлин, Германия след като се наложи трудно с 3:1 (27:25: 25:15, 23:25, 25:22).

Момчетата на Пламен Константинов показаха и силната и слабата си страна, като на няколко пъти се откъсваха в резултата, но след това допускаха изравняване, което спомогна и за трудната победа.

4152152

Първи гейм

Срещата започна с атака от зона две на Тервапорти, а след това и играчът на Галатасарай направи ас, след като топката се оплете във филето и падна в българското поле. Сънародниците ни върнаха една точка след успешна атака на Виктор Йосифов през центъра.  До първата техническа пауза скандинавците запазиха аванса си и се оттеглиха за почивка при резултат 8:5.

4152148

До втората техническа пауза тмът на Финландия запази актива си от три точки - 16:13. След пауза играчите на Пламен Константинов спечелиха три поредни точки, което доведе до първата техническа пауза за символичните гости.

В заключителната част на гейма играта бе точка за точка, като Финландия стигнаха първи до точка за спечелване на гейма, след грешка в защитата на Владислав Иванов. При 25:25 блокадата на Мирослав Градинаров и Николай Николов свърши чудесна работа и "лъвовете излезнаха напред в резултата при 26:25. Последва обаче блок и срещу Мирослав Градинаров, но след мощен сервис на Ники Николов, отново излезнахме напред в резултата. Нова блокада, този път на Мирослав Градинаров, донесе успеха на България в първата част.

4152150

Втори гейм

Първата техническа пауза дойде при резултат 8:6 за България след добра серия на сервис на разпределителя Георги Братоев.

Добрата игра на България продължи и преднината набъбна 11:8 след мощна атака на Тодор Скримов от зона две. До втората почивка в гейма резултатът набъбна до 16:10 след единичен блок на Йосифов в центъра. Пламен Константинов взе почивка при 18:14, след като отборът му направи някои грешки. До края на частта силната игра на "трикольорите" продължи и след нова блокада на Градинаров, резултатът се покачи на 2:0.

4152152

Трети гейм

Третата част започна с грешки в полето на българите, от което скандинавците се възползваха идеално и поведоха с 1:4. Първата техническа пауза дойде при скандално предимство на Финландия. Първо Градинаров с плонж стигна трудна топка в защитата, но съдиите прецениха, че коженото кълбо е ударило първо земята. След това тройната блокада на противниците ни докосна мрежата, което ощети допълнително "лъвовете".

4152156

Постепенно нивото на игра в полето на "сините" се покачи, а точно обратното се случи в това на сънародниците ни. Постепенно финландците натрупаха разлика от три точки при 13:10, която се запази до 16:13. Българите намалиха до 18:16, което доведе до таймаут за Томас Самелвуо, а при 21:20 треньорът на финландците поиска и втората си пауза.

4152158

При 23:22 за Финландия Николай Учиков получи топка на втора линия, която обаче бе запита от диагонала много в аут - 24:22. При 24:23 играчът на Сан Хуан бе хванат и на двойна атака, което доведе нещата до намаляване на резултата в частите - 23:25.

Четвърти гейм

Четвъртият гейм започна ударно за България с ас на Скримов и аванс от 4:0. Първата техническа пауза дойде при 8:5, а при 10:11 Финландия вече бе напред в резултата. Фантастична блокада на Николов в центъра изравни резултата. Чудесно изпълнение след това на сервис на централния ни блокировач направи 12:11, а втората техническа пауза дойде при 16:12. 

"Гостите" отново изравниха при 17:17, но сънародниците ни съумяха да дръпнат с две точки, което доведе до почивка за Финландия. Със силна игра в края на гейма, момчетата на Пламен Константинов стигнаха до 24:20, допуснаха намаляване на аванса си до 24:22, но последва грешка от сервис за Финландия и победа за България.

Вчера тимът на Финландия започна с очаквана загуба от олимпийския шампион Русия с 3:0. Днес те със сигурност ще дадат всичко, за да постигнат победа, тъй като при поражение се разделят с мечтите си за класиране на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през лятото.

Пламен Константинов ще има доста проблеми за решаване в днешния ден. След като по-рано от състава отпаднаха Тодор Алексиев и Цветан Соколов, вчера стана ясно и че основният посрещач на тима Николай Пенчев е болен и ще пропусне минимум два мача за "лъвовете".

Пламен Константинов започва срещата с разпределител Георги Братоев. Капитанът Владимир Николов е диагонал, а Тодор Скримов и Мирослав Градинаров ще действат като посрещачи. В центъра са Виктор Йосифов и Николай Николов, а либеро е Теодор Салпаров.