Операция спря Жеков да получи лично наградата за Отбор на месеца

снимка: БГНЕС

Националният отбор по волейбол на България получи наградата за отбор на месец октомври, а старши треньорът на представителния ни тим Пламен Константинов бе избран за треньор №1, предаде репортер на Sporta.bg.

Наградите бяха връчени на бившия капитан на "лъвовете" и на мениджъра на тима Стефан Чолаков пред близо 50 журналисти в пресклуба на националния стадион "Васил Левски".

По време на пресконференцията Пламен Константинов отговори на въпроси за предстоящата европейска олимпийска квалификация, която ще се проведе в Германия в началото на месец януари, за бъдещето си начело на България, както и за контузиите и възстановяването на играчите, които не взеха участие на Европейското първенство в България и Италия през месец октомври, на което се класирахме на четвърто място.

"За мен е много по-важна наградата за отбор на месеца, тъй като без момчетата аз нямаше да бъда тук и да спечеля първата си награда за "Треньор на месеца", сподели националният селекционер в началото на пресконференцията.

"Приятно е да получа подобна награда. Тя обобщава труда на всички в националния отбор. Направих си една сметка, според която от май месец, до края на Европейското първенство, ние сме прекарали почти два месеца и половина в пътувания, спали сме по хотели. Това е живот, който остава в сянка и не трябва да се акцентира върху това, но в крайна сметка ние сме доволни от тази награда, радваме се, че сме тук. Има малка нотка на разочарование от Евро 2015, защото бяхме на крачка от това да направим нещо историческо, но в крайна сметка сме доволни от постигнатото и се надявам за напред да имаме още много поводи като днешния и да се събираме в тази зала", заяви пък мениджърът на тима Стефан Чолаков.

Разпределителят на "трикольорите" Андрей Жеков трябваше да получи наградата за отбор на месеца, но той не се яви на пресконференцията, тъй като е получил след оперативно усложнение, което го е възпрепятствало за днес.

"Наблегнах на мачовете от българското първенство и всеки кръг ходя на различен мач, за да проследя играчите, които играят в България. Аз по-малко познавам играчите, които се състезават в българското първенство, тъй като през последните 20-тина година нямах възможността да следя родното първенство. Имам план да погледна мачове от Италия, Турция, Румъния и Франция. Също така възнамерявам да проверя какво е състоянието на Цветан Соколов."

"Андрей направи една операция, но състоянието се оказа по-сложно и може би възстановяването ще бъде по-дълго от очакваното. Поради тази причина не мога да дам точна прогноза за това, дали той ще се възстанови за предстоящата европейска олимпийска квалификация."

"Цветан Соколов получи специална програма за възстановяване от рехабилитаторите в Италия, като според тях той ще може да изиграе един или два мача максимум преди събирането за европейските олимпийски квалификации, което за мен е малко недостатъчно. Не мога да кажа дали ще е готов на максимум, но ще има прекалено малко игрово време, за което да върне формата си."