Марица с пробив в Европа след показно срещу белгийки

снимка: volleymaritza.bg

Женският тим на Марица (Пловдив) постигна исторически пробив в евротурнирите!  Шампионките на България се класираха за осминафиналите на втората по сила клубна надпревара на континента – за Купата на ЦЕВ, след като отстраниха вицешампионките на Белгия Дофин (Шарлероа).  В мача реванш, игран тази вечер пред почти пълни трибуни в зала Пловдивски университет, домакините надиграха Дофин с 3:1 (25:21, 17:25, 25:15, 25:13) след 92 минути игра и след победата с 3:0 и в първия мач като гости се класираха напред.

В първия гейм белгийките удържаха баланса до 6:6, но след това Марица наложи надмощие благодарение най-вече своята блокада.  След дълга серия от сервиси на именичката Виктория Григорова резултатът набъбна от 14:12 до 19:12.  С по-добро посрещане и по-резултатен начален удар Дофин опита да се върне в гейма, но силите на гостенките стигнаха само до 25:21 в полза на Марица.

Във втората част волейболистките на Дофин заиграха далеч по-прецизно, докато домакините допуснаха едно подранило отпускане.  Гостенките дръпнаха с 13:7, а Иван Петков потърси решение в смяната на разпределител.  С Мирела Шахпазова на терена, Марица успя да намали изоставането си до 14:15, но след това Дофин отново пое инициативата, направи разлика и бразилката Николи Дел Рио с успешна единична блокада оформи крайното 25:17.

В третия гейм пловдивчанки отново бяха господар на терена.  Резултатът бе равен за последно при 6:6, след което домакините поведоха с по-концентрирана игра от противника и стигнаха до впечатляващото 25:15 и 2:1, което в този момент им осигури класирането за следващия етап.

За следващата част Иван Петков даде възможност и на четирите си резерви да играят.  Въпреки това, Марица продължи да доминира тотално над загубилия вяра противник.  С мощната и непрестанна подкрепа от трибуните, българските шампионки доведоха своя поход докрай, а крайното 25:13 бе оформено с убийствена блокада на Милена Димова.

Топреализатор на мача с 15 точки стана капитанката Ана Радичева.  Радосвета Тенева добави 14.  Най-резултатна за Дофин бе Николи Дел Рио с 13 точки.

Следващият съперник на Марица в турнира за Купата на ЦЕВ ще стане ясен утре след края на реванша между чешкия УП Оломоуц (Оломоуц) и германския Шверинер (Шверин), който започва в 18:00 б.в.  В първия мач германките спечелиха у дома с 3:0.