Страхотна България размаза Германия на старта на Евроволей 2015!

галерия:

снимка: fivb.org

Българският национален отбор по волейбол започна по мечтан начин „домашното“ Европейско първенство с убедителен успех 3:0 срещу бронзовия медалист от Мондиал 2014 и „стар познайник“ Германия.

Пред 13 хиляди зрители в „Арена Армеец“ българските волейболисти изиграха най-силния си мач срещу този съперник от Олимпийските игри преди три години и тотално го обезличиха за радост на екзалтираните фенове.

В отделните части възпитаниците на Пламен Константинов спечелиха на 20, на 17 и на 20 точки, като в нито един момент не оставиха съмнение в смазващото си превъзходство. От самото начало на геймовете българите натрупваха аванс, а защитата им обезличи всички опити на германците за противодействие.

Колкото и рано да изглежда, пътят на България към полуфиналите е отворен, защото следващите съперници на „лъвовете“ ще са далеч по-нискокласни в сравнение с Бундестима, който ни победи на финала на Европейските олимпийски игри в Баку. Сега обаче на далеч по-важен форум българите нанесоха изключително болезнено поражение на един от най-честите си съперници в последните три години.

4148892

Първи гейм

Блокадата ни за първи път спря атаката на германците, за да поведем с 4:2, като от самото начало личеше търпението в полето на българите, които наистина започнаха впечатляващо и не даваха шанс на гостите да разгърнат потенциала си.

Атака в аут на Гроцер направи резултата 6:2, като това бе втора грешка на диагонала след негов сервис, преминал също извън очертанията. След като на три път в следващото разиграване отразихме атаките на германците (преди това Теодор Тодоров бе направил ас от флот-сервис), Николай Пенчев записа осма точка за българите, просто връщайки топката в тяхното поле - 8:2.

Гроцер продължаваше да греши, а 38-годишният Владо Николов с две великолепни отигравания напълно отчая съпротивата на германците, за да запази аванса ни при 11:4. В последствие обаче лошото посрещане на Тодор Алексиев позволи на гостите да построяват по-успешна блокада особено срещу атаките на Виктор Йосифов, който на два пъти не успя да завърши - 13:9.

Радващото бе, че Гроцер продължаваше да греши в наша полза и на втория интервал се оттеглихме с предимство от 16:11, като на цели три пъти подарявахме точки на съперника, въпреки добре построен блок, заради докосване на мрежата.

Германците опитаха да се върнат в гейма с четири поредни точки в заключителните моменти, но точно тогава посрещането ни се заздрави и в крайна сметка успяхме да запазим аванс от 3-4 точки. За съжаление, усилията на полето се потъпкваха от поредно закачане на мрежата при 24:20, но това не се оказа решаващо и след великолепен блок на Тодоров поведохме с 1:0 - 25:20.

4148893

Втори гейм

Треньорът на Германия смени Гроцер с другия си диагонал Йохен Шопс след кошмарния първи гейм за звездата на Бундестима, но и вторият диагонал не можа да разбие блокадата на Теодор Тодоров. Немците оптиваха атаки през центъра, защото виждаха, че отиграванията не им се получават, но и тези различни комбинации не им носеха позитиви - 6:2 за "лъвовете".

За съжаление на германците, българите продължаваха да доминират на блокада, а и на посрещане, като особено изявите на Ники Пенчев допринасяха за увеличаването на разликата - 8:2. Личеше, че към момента "лъвовете" далеч по-добре организират контраатаки и това накланяше везните в тяхна полза.

Германците продължаваха да залагат единствено на сила при атаките си и се сблъскваха постоянно с нашия блок, а за сметка на това нашата игра в защита се отличаваше неимоверно на фона на предишни мачове. В следствие на това не бе никак изненадващо, че контролирахме напълно разликата в своя полза - 16:7.

Германия бе толкова безпомощна на полето, че нито една атака на Владо Николов не можеше да бъде спряна и се стигна до комичен момент, в който диагоналът ни нацели паднал съперников играч на полето, а топката прехвърли мрежата и падна в нашето за 18:12.

Дори при наличието на някои неточности в нашите следващи отигравания, нямаше как опонентът да се върне в мача. Гроцер направи една великолепна атака, за да прекърши каръка си от началото на срещата, но въпреки това вторият гейм бе спечелен също толкова убедително, колкото и първия - 25:17.

4148896

Трети гейм

За първи път от началото на мача германците успяваха да се държат точка за точка и да не допускат сериозно изоставане преди първия интервал - 8:6. Салпаров прегърна с отскок Алексиев при 12:7 в наша полза след блок-аут на посрещача и в този момент гостите осъзнаха, че българите отново са в подем и няма да допуснат изненада. Последва отличен флот на Алексиев, който позволи след това на Тодоров да направи успешна блокада за 14:7.

При 19:13 Тодоров отново бе направил изключителен блок и бе отчаял нападението на гостите, а виковете от трибуните съвсем обезкуражаваха противника. При това съотношение на силите бе ясно, че българите просто доиграват срещата до момента, в който разгромът в тяхна полза ще бъде узаконен.

Със страхотен ас на Виктор Йосифов крайният резултат бе фиксиран - 25:20 и разгром с 3:0 на България над Германия пред 13 хиляди зрители.4148894

Състави:

БЪЛГАРИЯ: Георги Братоев, Владимир Николов, Тодор Алексиев, Николай Пенчев, Виктор Йосифов, Теодор Тодоров - Теодор Салпаров-либеро

ГЕРМАНИЯ: Лукаш Кампа, Гьорги Гроцер, Кристиан Фром, Денис Калиберда, Маркус Бьоме, Михаел Андрей - Фердинанд Тиле-либеро