Какво трябва да знаем преди началото на Евроволей 2015?

снимка: БГНЕС

България и Италия са домакини на Европейското първенство по волейбол (за мъже) 2015! София и Варна ще приемат половината мачове от груповата фаза, в която участват 16 отбора, а на Ботуша срещите ще се играят в Торино и Бусто Арсидзио. Турнирът ще се проведе между 9 и 18 октомври.

Българският национален отбор ще проведе двубоите си от групите в столичната зала „Арена Армеец“, която се очаква да бъде пълна за дебютния двубой от турнира срещу Германия. Именно Бундестимът спечели срещу „лъвовете“ финала на Европейските олимпийски игри в Баку по-рано тази година и сега нашите волейболисти ще имат шанс да „върнат жеста“ на съперника с успех на още по-важен международен форум. 

България е в една група с Германия, Чехия и Холандия, които са добре познати съперници на феновете на волейбола у нас. Както отбеляза и колоритният треньор на немците Витал Харник, Германия и България се познават отлично, особено след като играха един срещу друг цели седем пъти през 2012 година.

България излиза срещу Германия от 20:30 часа българско време в петък вечер на 9 октомври, като двубоят, както и цялото първенство, ще бъде излъчен на живо по БНТ.

Групата във Варна, поне на пръв поглед, изглежда доста по-неравномерна, защото в нея се подвизават световният шампион от миналата година Полша заедно с отборите на Беларус, Белгия и носителя на титлата от Европейската лига тази година Словения.

Шампионът на Европа от 2013-та и олимпийски първенец от Лондон 2012 Русия започва кампанията си в Бусто Арсидзио. Съперници на „сборная“ ще са бронзовите медалисти от турнира преди две години Сърбия плюс коравите състави на Словакия и Финландия.

Другият домакин Италия ще играе мачовете си от груповата фаза в световно известната зала „Вела“, която прие олимпийския турнир по фигурно пързаляне в Торино през 2006 година. „Скуадра адзура“ ще се изправи срещу шампиона от Световната лига тази година Франция, както и срещу Естония и Хърватия.